U Republici Srpskoj 30 odsto preduzeća u vlasništvu žena

Beta

11. 04. 2016. u 23:20

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić je na regionalnoj konferenciji o ženskom preuzetništvu u Beogradu rekao da u RS 40 odsto zaposlenih čine žene

У Републици Српској 30 одсто предузећа у власништву жена

Foto Tanjug, AP

MINISTAR za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je danas da je žensko preduzetništvo važno za ukupan ekonomski razvoj RS gde je 30 odsto preduzeća u vlasništvu žena.

Klokić je na regionalnoj konferenciji o ženskom preuzetništvu u Beogradu rekao da u RS 40 odsto zaposlenih čine žene i da su firme čiji koje su njihovom vlasništvu glavnom usmerene na lokalna tržišta, a oko 25 odsto na proizvodnju i izvoz.

On je kazao da je u Nacrtu strategije razvoja malih i srednjih preduzeća u RS jedan deo posvećen samo ženskom preduzetnišvu.

"Zakonskim rešenjima težimo da omogućimo lakši razvoj ženskog preduzetništva", istakao je Klokić i ukazao na značaj skupova koji podstiču stvaranje bolje privrednog ambijenta i povezivanje preduzetnika ne samo u zemlji već i u regionu.

Ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milenko Savanović je ocenio da je važno da se u podsticanju ženskog preduzetništva koriste pozitivna iskustva iz drugih zemalja.

On je dodao da je pri kraju izrada strategije za period do 2020. godine kroz koju će se podsticati žensko preduzetništvo.

"Cilj je da žene budu u ravnopravnom položaju sa muškarcima jer podaci pokazuju da su žene preduzetnice mnogo odgovornije i savesnije", rekao je Savanović.

Istakao je da je u RS i Srbiji potrebno da se smanje nameti u privredi kako bi se povećala konkurentnost preduzeća.

Na panelu o stanju i perspektivama ženskog preduzetništva zaključeno je da je za razvoj te oblasti potrebna podrška države i da bi se državnim podsticajima u velike firme moglo pomoći i njihovim kooperantima čiji su vlasnici uglavnom žene.

Kao glavne probleme u poslovanju preduzetnice su označil sivu ekonomiju i navele da bi dražava trebalo da više subvencioniše domaće firme.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)