Prizivaju da zapad kazni Srpsku

M. FILIPOVIĆ

23. 03. 2016. u 07:49

Призивају да запад казни Српску
Ramiz Salkić (SDA), potpredsednik RS, nastavlja da rasplamsava versku i nacionalnu mržnju. Stevandić: Bošnjačka mržnja jača želju za samostalnošću RS

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić ponovo je, ne birajući reči, brutalno napao RS za "diskriminaciju i segregaciju Bošnjaka". I direktno zapretio!

- Vlasti Srpske sistematski pokušavaju da razbiju BiH. Negiraju njene institucije, negiraju genocid nad Bošnjacima, naš identitet i "bosanski jezik". Hoće da izoluju Bošnjake u RS, ali mi im poručujemo da nećemo sedeti skrštenih ruku - poručio je Salkić, ne birajući reči. - Negiranjem bosanskog jezika u obrazovnom sistemu RS u ovom trenutku se sprovodi najveća diskriminacija na evropskom tlu. Uveren sam da Vlada i predsednik RS moraju biti sankcionisani za kršenje Ustava i ljudskih prava Bošnjaka u RS!

On je poručio da će upozoriti i domaću i stranu javnost da je "na sceni opasan proces usmeren protiv Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda".

- Mi čvrsto stojimo na temelju da ovo treba da bude zemlja jednakih mogućnosti za sve, ali ako neko želi da uskrati naša prava, nama kao najbrojnijem narodu, pokazujući silu i nameru da nas diskriminiše, naravno da mi nećemo sedeti skrštenih ruku - izjavio je Salkić ocenjujući položaj Bošnjaka u RS.

On tvrdi da je poslednjih godina u RS "došlo do nagle radikalizacije, pre svega kroz negiranje bosanskog jezika, negiranje genocida i svakodnevnim pokušajima da se Bošnjaci, iako konstitutivni narod, izoluju".

Srpski političari su kategorično osudili nove Salkićeve optužbe na račun Srpske. Tvrde da je je njegov govor identičan radikalnim istupima bošnjačkih funkcionera pred početak rata devedesetih godina prošlog veka.

RATNA POLITIKA Poslanik SNSD u parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže, za "Novosti", da pozivanjem međunarodne zajednice da kazni funkcionere RS Salkić nastavlja da sprovodi ratnu politiku SDA. - Mržnja prema RS najviše razbija BiH. Bošnjački političari moraju konačno da se okrenu budućnosti, a ne da uporno podstiču strah kod Bošnjaka od RS. To je krajnje destruktivna politika - zaključila je ona.

Potpredsednik NS RS Nenad Stevandić kaže, za "Novosti", da je očito da Salkić, po instrukcijama svog partijskog šefa Bakira Izetbegovića, ruši RS:

- Stvaranjem veštačke krize i lažnim optužbama protiv Srpske Salkić i njegova SDA hoće da primoraju međunarodnu zajednicu da kazni Srpsku i njenu vlast.

Stevandić tvrdi da Ustav RS i njene institucije u potpunosti štite prava Bošnjaka i drugih naroda u RS.

- Da je imalo moralan, Salkić bi prvo govorio o katastrofalnom položaju Srba u Federaciji BiH. Upravo on i njegova SDA radikalnim stavovima razbijaju budućnost ove zemlje - naglasio je Stevandić. - Što je jača sarajevska mržnja to su jači zahtevi za nezavisnom Srpskom!

"NACIONALISTIČKA IDEOLOGIJA"

Salkić kaže da su vlasti RS povredile nacionalni identitet Bošnjaka. - Škole koje su gradili naši očevi i mi, danas su pod uticajem pravoslavlja, u njima su ikone, one nose imena po pravoslavnim svecima, a naša deca pohađaju nastavu u alternativnim prostorima. Jezik je istorijska kategorija i niko ne može svojim političkim programom i nacionalističkom ideologijom pogaziti stotine godina naše istorije - smatra on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

SS

23.03.2016. 08:37

A covjeka najbrojniji i uz to ugrozeni od Srba.Njemu smeta sto je Bosnjak a ne Bosanac ali ne moze da skonta gdje ga svrbi.

zaliv.co

23.03.2016. 08:40

Cekajte ljudi, kakav crni bosanski jezik?Njima bi bilo najbolje da se odvoje i da grade svoje drzave ovo nema nikakvog smisla, nema buducnosti samo se odlaze buduci konflik koji ce se sigurno desiti cim se odnos snaga u svetu promeni...A ova nasa vlast u Srbiji treba da se stidi sta i kako radi, doprinosi da se Srbi u Bosni ponizavaju isto kao i na Kosovu...

SS

23.03.2016. 08:43

Svi oni govore Srpski jezik kao sto Austrijanci govore Njemacki i Amerikanci Engleski. Samo Bosnjaci ne bi Bosnjacki nego Bosanski . Bosanski je teritorijalni a Bosnjacki narodni . A u Bosni su priznati jezici naroda Bosnjaka ,Srba i Hrvata.

Kadar

23.03.2016. 08:47

kako neko ko ovako misli, a kamoli govori moze da participira u toj istoj vlasti i obavlja jednu od najbitnijih funkcija. ostavka majstore, ako imas imalo morala, pa se bori za sta god hoces. a nisu mi jasni ni oni koji ga kao takvog i drze na vlasti.

Lazy

23.03.2016. 09:08

"Negiranjem bosanskog jezika u obrazovnom sistemu RS u ovom trenutku se sprovodi najveća diskriminacija na evropskom tlu. " Ovo je nesto najmorbidnije sto sam procitao zadnjih nedelju dana.

Марко

23.03.2016. 09:23

Чек, чек! Јел босански или бошњачки? До деведесетих сте били Муслимани, а сад не знате да ли сте Бошњаци, Босанци, Турци.. дај договорите се једном, не знам шта да кажем странцима па одговарам - Ма тамо живе Срби, Хрвати и они који су за време Турака прешли са хришћанства на ислам.

NŽM

23.03.2016. 10:01

Ne bi bilo čudo da zapad kazni srpsku zato što su ramizovi istomišljenici juče dostavili "poštu" u brisel.

Vukadin

23.03.2016. 10:35

Srpska je vec kaznjena. Niko ne zeli da im da kredit, a Dodik nije uspeo da proda zadnju emisiju trezorskih zapisa zbog kreditnog rejtinga Srpske. Rusi ne daju pare kako je najavljivao vec godinama.... Kud ces gore kazne.

101% НЕУТРАЛАН

23.03.2016. 11:40

Као што лепо каже стара народна изрека: "потурица - гори од Турчина". Нити мање, нити више од тога.