Majka sina proglasila mrtvim

M. DRAGANIĆ

petak, 18. 03. 2016. u 07:33

Мајка сина прогласила мртвим

Kuća zbog koje je Rabija izdejstvovala smrtovnicu

Zbog nasledstva, Rabija Pobrić (74) iz Brčkog lažirala dokumentaciju. Slagala sud da je njen sin iz prvog braka Nihad Mešić (50) civilna žrtva rata, iako on živi u Irskoj

KOLIKE razmere može imati ljudska pohlepa, najrečitije govori primer iz Brčkog, gde je Rabija Pobrić (74) iz ovog grada, zbog nasledstva, svog sina iz prvog braka Nihada Mešića (50) proglasila mrtvim, iako Nihad od sredine devedesetih živi u Irskoj, što je ona, kako saznajemo, svakako znala.

U sudskom postupku pokrenutim pred Osnovnim sudom u Brčkom pre tri godine Rabija je uz pomoć dva svedoka, među kojima je jedan bio njen sin iz drugog braka, sprovela smrtovnicu i iznela podatak da je Nihad stradao od srpskih snaga još 30. aprila 1992. godine, čak dan pre nego što je zvanično i počeo rat na prostoru Brčkog.

Na osnovu tih izjava, sud je u skladu sa Zakonom o nasleđivanju, u januaru 2014. godine, doneo rešenje o nasleđivanju, po kom je kuća vlasništvo Nihada Mešića, pripala njegovoj majci Rabiji.

Posle saznanja o rešenju o nasleđivanju nekretnina, Nihadova rodbina je saznala da je Rabija na osnovu lažne dokumentacije izdejstvovala smrtovnicu. Zbog toga su pred Osnovnim sudom ponovo pokrenuli tužbu za davanje lažnih podataka. Osnovni sud je po saznanju o ovoj prevari 20. marta 2014. brčanskom Tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv onih koji su učestvovali u nečasnoj raboti. Iz Tužilaštva je, međutim, stigao lakonski odgovor da nikakvo krično delo nije počinjeno! Budući da Tužilaštvo nije pokrenulo istragu na osnovu krivične prijave, Osnovni sud je rešenje proglasio pravosnažnim.

Kako smo saznali od poznanika, a koji nisu želeli da im pominjemo imena, Rabija je ranih sedamdesetih godina prošlog veka, posle smrti prvog supruga Fehima, ostavila sina Nihada i preudala se. Njega su odgojile očeve sestre i poklonile mu nekretnine, koje je Rabija prepisala na svoje ime


NA PANOU - LAŽI

Slika Nihada Mešića redovno je izlagana na panou stradalih civila Bošnjaka tokom rata u Brčkom. Prema podacima, do kojih smo došli, na tim panoima se nalaze fotografije još nekoliko živih ljudi izbeglih u prekookeanske zemlje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Петар

18.03.2016. 08:24

И тако пола Сребренице живи у Ирској, Данској,Финској ...

Djole

18.03.2016. 08:51

Pa ovi muslimani po smrti bi trebali preseljavati na Ahiret a ne u Irsku! Cudna vremena, zadnje vreme.