Pronašao telo brata i 300 nestalih Srba

N. ĐURIĆ

04. 03. 2016. u 08:45

Sahranjen Vlado Petrović, borac za istinu o stradanju Srba. Otkrio dve grobnice, u Stogu, sa 17 obezglavljenih tela

Пронашао тело брата и 300 несталих Срба

Prijatelji i saborci na sahrani Vlade Petrovića Čiče

PRNJAVOR - Na pravoslavnom groblju Šušnjari u Doboju, u utorak posle podne, u prisustvu više stotina građana iz gotovo svih krajeva Srpske, sahranjen je Vlado Petrović Čiča (57), komandant 2. bataljona legendarne 4. ozrensko-vozućke brigade. Čiča je postao poznat i kao posleratni dokazani humanista u traženju nestalih Srba i veliki borac za pravdu i istinu o stradanju našeg naroda. Iznenada je preminuo u Doboju, gde je i živeo, ostavivši suprugu, braću, sestre....

Zajedno sa saborcima bio je primer junaštva u odbrani Ozrena i Vozuće u proteklom ratu, poznatije kao "Srpski Staljingrad" i "Južna kapija Srpske". Herojski je sa svojim bataljonom tri i po godine štitio strateški važan podozrenski prostor Lozne, između Tuzle i Zenice, od svakodnevnih ataka dva korpusa Alije Izetbegovića. Sve do septembra 1995. i konačnog pada Vozuće kada su se protiv malobrojnog srpskog življa udružile i mudžahedinske kame, NATO avijacija, pakistanski tenkovi pod znamenjem UN i Armija BiH.

Zoran Blagojević, Golub Panić, LJubinko Đurić i ostali saborci i članovi Zavičajnog udruženja Zavidovićana, ističu da je teško izvagati, koji je Čičin doprinos veći. Onaj ratni ili poratni.

- Gotovo svaka kost više od 300 pronađenih, a 281 identifikovani srpski civil ili borac, nestalih na Ozrenu i u Vozući, vezani su za Čičino otkriće - potvrdio nam je Goran Krčmar, šef Operativnog tima za traženje nestalih pri Dokumentacionom centru Vlade RS, navodeći da je od maja 1996. Čiča i zvanično otpočeo rad na pronalaženju nestalih Srba.

Čiča je igrao ključnu ulogu i u otkrivanju dve masovne grobnice u porti crkve Sv. Đorđa u Stogu, sa 21 telom, od kojih je 17 bilo obezglavljeno. U Kamenici, nadomak Zavidovića, otkrio je bivši logor mudžahedina, a nedaleko glave ili tela bez glava više od 50 Srba.


KOLAC

Na Panjeniku, selu Kosa, na Malovan gredi, otkrio sam obezglavljene Srbe. Na Prokopu, uz popaljena domaćinstva, pronašao sam obezglavljenog srpskog borca, kojem su iz zemlje virile samo čizme. Nedaleko odatle, ugledao sam stravičan prizor, odsečenu glavu nabijenu na kolac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Dejan Peric

04.03.2016. 09:17

Junak je zasluzio da svi veci gradovi u Srbiji i RS jednoj ulici daju njegovo ime.Hoce li se neko setiti?

БЛЕСИНГЕР(шипац)

04.03.2016. 16:40

Душа ти царовала Србине јуначе ...

Деда Миле

04.03.2016. 16:50

Захваљујући листу Новости много тога се објави из БиХ и Републике Српске.За многе дођаје ми тек сазнајемо сада,невероватно зар не....

Svjetlana

04.03.2016. 19:32

Poštovani, Vlado Petrović je pored supruge, braće i sestara imao DJECU i to DVIJE kćerke, koje je mnogo volio i koje ga mnogo vole, a to nigdje nije spomenuto. Zbog takve površnosti posla i sam Čiča je često bio ljut…

Ozrenac

04.03.2016. 20:26

U svakom pogledu ratna i poratna legenda Ozrena i Vozuće. Iznad svega bio je-LJUDINA! Vječan mu pomen i laka srpska zemlja.

vedrana xx

05.03.2016. 01:20

Ovo je priča o jednoj neviđenoj ljudskoj veličini, borcu za pravdu i za Republiku Srpsku. Imala sam čast da upoznam ovog velikog čoveka i iz prve ruke čujem šta je sve doživeo, a da ga ništa nije pokolebalo ili zaustavilo u njegovoj borbi da pronađe tela nestalih Srba. Nažalost, ova borba neviđenih razmera i posledično narušeno zdarvlje uzeli su svoj danak. Večna ti slava, poštovani Čiča i najiskrenije saučešće porodici.

Pravi Ozrenac

05.03.2016. 09:45

Bog neka mu dušu prosti i laka mu crna zemlja. Počivaj u miru veliki srpski sine Ozrena i Vozuće.