SARAJEVO - Koncentracioni logor "Silos" u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je bilo zarobljeno više od 600 srpskih civila, od kojih su 24 umrla zbog posledica fizičkog zlostavljanja, prebijanja, torture i mučenja glađu, zatvoren je pre 20 godina, 27. januara 1996. godine.

"Silos", kao koncentracioni logor za Srbe, kojim je upravljala takozvana Armija BiH, otvoren je 11. maja 1992. u objektu u kojem se pre rata čuvala pšenica, a zatvoren je 1996. godine na Svetog Savu, dva meseca posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema svedočenju bivših zatočenika, "Silos" je imao sve elemente zloglasnog logora iz Drugog svetskog rata Aušvic.

Najmlađi među zatvorenicima bio je 14. godišnji Leo Kapetanović, a najstariji Vaso Šarenac koji je imao više od 85 godina, i umro je u "Silosu" na temperaturi koja je uvek bila niža za deset stepeni u odnosu na spoljnu. Torture nisu bile pošteđene ni žene, od kojih je jedna bila u šestom mesecu trudnoće.

Bivši zatočenik "Silosa" Radojka Pandurević u ranijem svedočenju za Srnu ispričala je da je i Alija Izetbegović dva puta bio u blizini "Silosa". Bivši zatočenik logora smrti Slavko Jovičić Slavuj, i bivši poslanik u Parlamentu BiH, je svedočio da je "Silos" bio laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti, gde su muslimanski vojnici i čuvari zatvorenike gledali kao životinje koje su svakodnevno tukli, mučili na razne načine, "ubijali" glađu i trovali raznim lekovima.

SUĐENjE

Glavni pretres u ovom predmetu počeo je 19. aprila 2012. godine. Za zločine u "Silosu", kasarni "Krupa" i u OŠ "9. maj", Tužilaštvo tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera. Sledeće ročište je 28. januara.