Stradala je prvo istina

A. M.

10. 01. 2016. u 21:57

O knjizi Dragana Vujičića "Srebrenički krug" u Banjaluci

Страдала је прво истина

Dragan Vujičič

BANJALUKA - U Banjaluci je u nedelju predstavljena knjiga "Srebrenički krug" novinara "Novosti" Dragana Vujičića, u kojoj se kritički razmatra dokazni materijal u vezi sa ratnim dešavanjima u Srebrenici i oko nje u julu 1995.

- Kada sam otvorio taj ormar o Srebrenici, ispostavilo se da se radi o jednoj od najvećih manipulacija istinom na koju sam naišao u svom radu. U Srebrenici je najpre poginula istina, potom su postradali Bošnjaci i Srbi, a danas strada ceo svet - rekao je Vujičić (na slici levo).

Prema njegovim rečima, u kvalifikacijama dešavanja u Srebrenici radi se o manipulaciji brojkama, ali i istinom i sudbinama stradalih.

- Prvi put je o podacima o broju streljanih govorila tadašnji američki državni sekretar Madlen Olbrajt u Generalnoj skupštini UN 10. avgusta 1995. godine tvrdeći da su špijunski sateliti zabeležili sedam do osam hiljada pobijenih, a tek 2007. godine je priznato da ti snimci ne postoje - rekao je Vujičić.

ČEŠKI REDITELJ SPREMA FILM

Češki reditelj Vaclav Dvoržak, koji priprema dokumentarni film o Srebrenici, rekao je da se radi na prevođenju ove knjige na češki jezik, kako bi se ona predstavila i u ovoj zemlji.

- Trudimo se da ljudima u Češkoj i Slovačkoj objasnimo šta se ovde dogodilo, a šta je propaganda, što se duguje srpskom narodu koji je žrtva propagande i rata - rekao je Dvoržak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije