Ništa od 300 miliona dolara!

A. MACANOVIĆ

05. 01. 2016. u 09:09

Ништа од 300 милиона долара!

Zgrada vlade RS

Propao "američki" kredit za Republiku Srpsku, Vlada u Banjaluci raskinula ugovor. Razlog: fond do kraja 2015. nije isplatio prvu, ranije obećanu tranšu kredita

VLADA Republike Srpske donela je odluku o raskidanju kreditnog zaduženja u visini 300 miliona američkih dolara sa američkim fondom "Global bankorp komoditis end investments", jer ovaj fond do kraja 2015. godine nije isplatio prvu tranšu kredita od 50 miliona dolara!

Ovo je u ponedeljak saopštilo Ministarstvo finansija RS, podsetivši da je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija potpisao 15. oktobra 2015. godine ugovor o kreditnom zaduženju sa ovim američkim fondom u kojem je navedeno da će prva tranša kredita biti isplaćena u 2015. godini.

- Od dana potpisivanja ugovora, i pored stalnog kontakta sa investitorom koji je imao poteškoća administrativne prirode, s obzirom na to da je reč o prvom direktnom plasmanu, prva tranša nije realizovana u 2015. godini, zbog čega je Vlada donela odluku da raskine ugovor - navodi se u saopštenju.

Iako se u saopštenju ne navodi kada je odluka doneta, iz izvora bliskih Vladi RS saznajemo da je Vlada ugovor raskinula na jednoj od sednica krajem decembra, ali o tome nije obavestila javnost.

Iz Ministarstva finansija RS još ističu da su predstavnici američkog fonda obavestili Vladu RS 30. decembra da i dalje ostaju opredeljeni da obezbede finansijsku podršku Republici Srpskoj, "zbog čega će Vlada nastaviti sa procedurom za zaključivanje novog ugovora, a o čemu će javnost biti pravovremeno informisana".

DUGOROČNO ZADUŽENjE

Sredstva od 300 miliona dolara, koja su planirana iz aranžmana sa američkim fondom, predviđena su kao jedan od dugoročnih izvora zaduženja Republike Srpske, jer su, osim toga, planirani i aranžmani sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, te sredstva od emisije obveznica.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

wz20s

05.01.2016. 09:50

Ma svi lete da nam daju kredit. Propast živa. Al nas Dodik "brani" pa moramo da ćutimo. Nemam pojma od koga nas brani ove sedmice pa da nam neko da informaciju...

Прћо

09.01.2016. 11:04

Кредити престижне банке некад служи да би охрабрио друге банке и инвеститоре. Одлуком о раскиду уговора смањен је рејтинг поменуте банке. Шта им радимо !!!