Biser ispod Klekovače

Aleksandar MACANOVIĆ

07. 12. 2015. u 12:22

“Novosti” u Driniću, jednoj od najmanjih opština u Republici Srpskoj, u kojoj gotovo da nema nezaposlenih. Prašuma Lom, jedna od tri u BiH, najveća je atrakcija za posetioce ovog područja

Бисер испод Клековаче

DRINIĆ je jedna od najmanjih opština u Srpskoj, sa svega 372 stanovnika, ali i mesto koje bi, zbog neverovatnih prirodnih lepota, ubrzo moglo da se nađe na vrhu turističke ponude RS.

Smeštena ispod Klekovače, čiji je vrh visok 1.962 metra, opština Drinić je danas jedna od poslednjih prirodnih oaza u ovom delu Evrope, idealna za sve one koji vole odmor u planini, na čistom vazduhu, koji je zbog mirisa smrče, jele i bora, kojih u šumama Drinića ima u izobilju, posebno pogodan za plućne bolesnike.

I Republika Srpska u budućnosti mnogo očekuje od Drinića, jer su u toku planovi za gradnju skijališta i zdravstveno-turističkog kompleksa u ovoj maloj opštini, smeštenoj uz međuentitetsku granicu sa Federacijom BiH. Projekat gradnje ski-centra koji je vredan čak 338 miliona evra, još je samo ideja. Ali, potpisan je i okvirni sporazum između Vlade RS i međunarodne poslovne grupacije Alpin alianz projektent vinklungs GmbH, banjalučkog preduzeća “GB invest” i firme “Loma” iz Petrovca, a projektom je predviđena izgradnja skijališta sa kompletnom infrastrukturom i ski-kompleksa.

- Investitor je do sada izgradio tri meteorološke i jednu seizmološku stanicu, a ulaganje u Klekovaču je počelo pre četiri godine, kaptiranjem izvora vode. Ovde ne govorimo samo o izgradnji turističkog centra koji bi se gradio na lokalitetu Kozile, nego i zdravstvenog centra, a u Narodnoj skupštini RS još je u toku donošenje prostornog plana za ovu opštinu, koja bi u budućnosti trebalo da bude naš Zlatibor - kaže Nada Jovanović, direktorka Turističke organizacije RS.

RUNOLIST NA Klekovači se može pronaći i retka alpska biljka - runolist, koji zauzima značajno mesto i u grbu opštine Drinić. Sam vrh Klekovače obrastao je klekom, niskim rastinjem, po kojem je planina i dobila ime.

Drinić danas ne živi od turizma, većina građana je zaposlena u Šumskom gazdinstvu “Oštrelj-Drinić”, a kuriozitet ove opštine je što gotovo da nema nezaposlenih!

- Osim u Šumskom gazdinstvu, koje je nosilac razvoja opštine, ljudi su zaposleni u opštinskoj administraciji, lokalnom domu zdravlja, osnovnoj školi, a preostali se bave poljoprivredom i stočarstvom i proizvodnjom zdrave hrane - kaže Milan Grbić, iz Šumskog gazdinstva “Oštrelj-Drinić”.

Prirodne lepote, a posebno najveći biser ove opštine, prašuma Lom, jedna od tri u BiH, zapale su za oko i strancima koji sve češće posećuju ovu opštinu, u želji da uživaju u miru i tišini, čistom vazduhu, da šetaju, voze bicikl ili se penju na neke od planinskih vrhova koji okružuju Drinić - Klekovaču, Srneticu, Grmeč, Osječenicu ili Lunjevaču.

- U poslednje vreme imamo dosta lovaca, najviše iz Italije, ali i Austrije i Nemačke, koji u našem uređenom lovištu mogu loviti sitnu i krupnu divljač - kaže Grbić i ističe da je, zasada, lovcima i svim turistima koji posete Drinić na raspolaganju oko 50 kreveta, od kojih je najveći broj u obližnjoj Lovačkoj kući.

Svi ljubitelji prirode će uživati u prašumskom rezervatu Lom, a obilazak prašume se obavlja uz vođstvo i nadzor stručnih lica, poznavaoca biodiverziteta. Posetioci, između ostalog, mogu da vide drvo jele staro više od 500 godina, obima 6,3 metara, tri najviša drveta jele u RS visine 50,51 i 52 metra, koja su upisana u Katalog najvećih stabala u Republici Srpskoj.

LOVAČKA KUĆA

- CENA noćenja u dvokrevetnoj sobi sa doručkom, za dve osobe je 39 KM, a iznajmljivanje bungalova je 102 KM, sa boravišnom taksom - kaže Milan Kecman, domaćin Lovačke kuće, koja je napravljena 2002. godine, a u kojoj služi tradicionalna domaća, starinska jela, sa posebnim specijalitetom, petrovačkim kajmakom - basom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije