Borci proslavili Mitrovdan

E. V. N.

08. 11. 2015. u 20:28

Борци прославили Митровдан

Nevesinje

Članovi BORS su širom Srpske obeležili krsnu slavu Svetog Dimitrija. Dodik: Dugujemo vam trajnu zahvalnost za doprinos stvaranju Republike

BORCI Srpske u nedelju su tradicionalno obeležili svoju krsnu slavu Mitrovdan svetim liturigijama, paljenjem sveća i polaganjem venaca širom RS.

Predsednik RS Milorad Dodik čestitao je predsedniku BORS Milomiru Savčiću i svim članovima ove organizacije slavu - Svetog velikomučenika Dimitrija.

"I ovom prilikom želim da naglasim nemerljiv doprinos koji su borci Vojske Republike Srpske dali u borbi za slobodu i ravnopravnost našeg naroda i stvaranje Republike, zbog čega im dugujemo trajnu zahvalnost i poštovanje", navodi se u čestitki.

NEVESINjE - Vladika Grigorije nakon službe u Hramu vaznesenja Gospodnjeg podsetio je na herojske podvige Nevesinjaca tokom mitrovdanskih borbi i poručio njihovim porodicama da ne tuguju već da podignu "srca gore" i da svoju tugu i muku pretvore u slavu jer to je, kako je rekao, pravi put.

KOZARSKA DUBICA - Predsednik opštinske boračke organizacije Dragoljub Ćibić je naglasio da su borci svesni teške ekonomske situacije: - Taj momenat treba prevazići jedinstvom svih koji žive na ovim prostorima i težiti da napredujemo ka boljoj budućnosti, da borci budu zadovoljniji svojim statusom i položajem.

Inače, tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, u raznim jedinicama VRS učestvovalo je oko 6.000 boraca iz Kozarske Dubice, poginula su 224, uglavnom pripadnici 11. dubičke pešadijske brigade.

                                                                                                                Višegrad

VIŠEGRAD - U toku ove godine sve porodice poginulih boraca sa područja opštine Višegrad, koje su konkurisale za stanove, biće zbrinute u novoj stambenoj zgradi na kojoj se radovi privode kraju - rekao je predsednik Predsedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić.

PALE - Predsednik BO Pale Mihajlo Parađina izrazio je zadovoljstvo stambenim zbrinjavanjem boračke populacije i naveo da su u saradnji sa resornim ministarstvom, još 2010. godine stambeno zbrinute sve porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije. Vence na spomenik su položile i delegacije opštine Pale, Grada Istočno Sarajevo, SUBNOR-a, bivše elitne jedinice VRS "Beli vukovi", Prvog odreda specijalne brigade MUP RS i Udruženja penzionera Pale.

UGLjEVIK - Pomen-parastos služen je za 301 poginulog srpskog borca iz Ugljevika u hramu Svete Petke Paraskeve.

- Dugujemo veliku zahvalnost borcima koji su sačuvali naš kraj, a naša dužnost i obaveza je da pomognemo porodicama poginulih - rekao je Vasilije Perić, načelnik opštine koja za borce godišnje izdvoji 150.000 KM.

SOKOLAC - Delegacije Opštinske boračke organizacije i opštine položile su vence na Centralno spomen-obeležje, na kojem su ispisana imena 1.170 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa prostora sarajevsko-romanijske regije.

Kozarska Dubica

PLAN POMOĆI

I u Doboju je u nedelju, služenjem parastosa poginulim borcima VRS sa ovog područja i lomljenjem slavskog kolača, proslavljena krsna slava. Predsednik Skupštine dobojske Boračke organizacije Pero Tubić je kao prioritet naveo izradu socijalne karte ugroženih članova radi izrade plana pomoći za narednu godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije