SLOBODAN Pavlović, jedan od najbogatijih Srba u svetu, sve češće dolazi u rodni kraj, u svoju Semberiju. Nadgleda izgradnju ekološkog grada Slobomira kraj Drine i već dve decenije pokušava da ulaganjem u Republiku Srpsku svom narodu pomogne da bolje živi.

- Teško mi je kad vidim da u mojoj Srpskoj deca nisu naučena da rade. Roditelji prave najveću grešku stavom - mi smo živeli teško, pa nek deca sada uživaju. U Americi, otac detetu čim napuni 18 godina kaže: "Idi radi i živi samostalno, ja sam tu da ti pomognem, ali moraš da naučiš da se boriš za sebe". To je pravi put - priča Slobodan.

Za Republiku Srpsku kaže da je zemlja velikog potencijala koja bi mogla da bude oaza blagostanja.

- Ali, ljudi koji žive u Srpskoj to ne vide i to me boli. Mnogo se radi, ali nažalost naša deca još nisu sposobna da povedu Srpsku pravim putem - kaže Slobodan. - Kod Srba je samo bitno reći "svi su lopovi". Pa ako su svi lopovi, hajde da vidimo zbog čega i kako da ih se rešimo. Da li je problem u vlasti, ili u narodu, i šta da uradimo. A ne samo da pričamo - kaže on.

U Srpskoj je zaposlio 1.200 ljudi, koji uglavnom rade u Slobomir gradu, banci, na univerzitetu... Njegova vizija je da u Srpskoj nema nezaposlenih.

- Od 1991. godine investiram u RS. Napravio sam most i spojio Srbiju i Srpsku. O novcu koji sam investirao neću da pričam. Pokušaću sve dok sam živ da zaposlim što više ljudi. Nailazim na nerazumevanje, pogotovo kod načelnika i gradonačelnika, ali se borim. Neću odustati od svog naroda. Boli me duša što mladi odlaze iz Srpske. Da imaju posao ostali bi i to je moj cilj. Da ih zadržim ovde i obezbedim im posao i platu od koje mogu da žive - ističe Slobodan.

O politici neće da priča, jer je čovek ekonomije, a ne politike.

OSMI NAJBOGATIJI SRBIN U DIJASPORI SLOBODAN Pavlović se po bogatstvu nalazi na osmom mestu najbogatijih Srba u dijaspori. Stigao je u Ameriku početkom šezdesetih godina prošlog veka. Za tri decenije sa suprugom Mirom izgradio je u Čikagu 40 zgrada sa stanovima za iznajmljivanje.

- Slika Srba u svetu je loša. Na nas gledaju kao na loše momke. Rat nam je doneo veliko zlo i teško je izgraditi dobar imidž kad nas stalno bije loš glas. Pored toga, svet stalno baca neku "kost" među nas Srbe, oko koje se svađamo i delimo. Srbima je potrebno jedinstvo. Kad bismo bili jedinstveni, niko nam ništa na kugli zemaljskoj ne bi mogao - kaže Slobodan.

Boli Slobodana i odnos Srbije i Srpske prema ljudima iz dijaspore.

- Na narod iz dijaspore se gleda kao na građane drugog reda. Često se samo gledamo kroz novac i onda smo dobri. Dijaspora će uvek biti uz svoj narod. Ja sam čitav život posvetio ideji da pomirim dijasporu i maticu Srbiju. To sam uspeo početkom devedesetih, mostom između Republike Srpske i Srbije i ostvario svoj dečački san. Sada sanjam Srpsku u kojoj svi rade - kaže Slobodan.

Na pitanje "Novosti" kad će u penziju, gospodin Pavlović odgovara:

- Kad umrem. Šteta je što ljudi, sposobni, kad odu u penziju prestanu da rade, sede i čekaju da umru.

GRAD BEZ ODžAKA

IZGRADNjA grada Slobomira započela je pre dve decenije kad je otkupljeno 45 hektara zemlje kraj Drine. Slobodan i njegova supruga Mira Pavlović kupili su još 45 hektara, koji se nalaze na drugoj obali Drine, na desetak kilometara od Bijeljine. Slobomir je zamišljen kao prvi ekološki grad na svetu. Ili, kako kaže Slobodan, grad bez odžaka. Dalje, grad se greje i koristi sve pogodnosti termalne vode koja je otkrivena na 1.800 metara. U toku je izgradnja akva-parka vredna 17 miliona evra. U aprilu naredne godine biće završena prva faza. Pored akva-parka, u Slobomiru se grade zgrade i infrastruktura, a u gradu je otvoren prestižni Univerzitet Slobomir.

Mira i Slobodan Pavlović u Slobomir gradu

BANKA

PAVLOVIĆ internacional banka sa sedištem u Slobomiru, nakon kupovine i pripajanja Semberske banke iz Bijeljine, Privredne banke iz Brčkog i Privredne banke iz Doboja, čini modernu međunarodnu banku, koja svojom mrežom sa 36 lokacija pokriva veliki deo teritorije Bosne i Hercegovine. Posebno je poznata po ulaganjima u poljoprivredni sektor u Republici Srpskoj.