Predstavljena knjiga Istorija Republike Srpske

M. FILIPOVIĆ

06. 10. 2015. u 20:16

U Banjaluci predstavljena knjiga "Istorija Republike Srpske". Delo odgovor na kampanju protiv RS

Представљена књига Историја Републике Српске

KNJIGA "Istorija Republike Srpske" je važan naučni dokument koji čitaocima donosi važne činjenice i podatke iz istorije nastanka i razvoja Srpske! Značajan deo knjige posvećen je borbi srpskog naroda za odbranu njegovih suverenih prava, stvaranja Srpske, a dolazi u vreme otvorene kampanje protiv ustavne pozicije RS.

Ovo su u utorak u Banjaluci izjavili predsednik RS Milorad Dodik i istoričar Čedomir Antić prilikom predstavljanja ove knjige koja je, kako su naveli, celokupan dokument o stvaranju RS.

- Zahvalan sam autorima, istoričaru Antiću i profesoru Nenadu Kecmanoviću, koji su do kraja istrajali u realizaciji ove ideje - rekao je Dodik.

Dodao je da je knjiga urađena kao zajednički projekat institucija RS i autora, u 300 primeraka, u kvalitetnom povezu, sa idejom da se distribuiše svim značajnim institucijama.

GENOCID Poseban segment knjige posvećen je Prvom i Drugom svetskom ratu, zatim genocidu koji je izvršen nad srpskim narodom tokom Drugog svetskog rata.

Na pitanje da li će se knjiga naći kod srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, Dodik je rekao da se istorija ne može posmatrati na taj način.

- Ovo je naša istorija, deo našeg učešća u zajedničkim institucijama i naravno da će ovo biti i u svim kabinetima srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama - naglasio je Dodik.

Antić je istakao da je na knjizi rađeno 14 meseci, te da su pripreme trajale dve godine.

Na knjizi čije je izdavač Srpska književna zadruga, radilo je 16 istoričara i drugih naučnika iz RS i Srbije.

- To je precizno rađeno izdanje, sa 190 fotografija, ilustracija i reporodukcija, te 44 novoizgrađene karte vezane za razne istorijske epohe - objasnio je Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)