Iskustvo ali bez fotelje

M. DRAGANIĆ

07. 09. 2015. u 10:11

Ugledni stručnjak dr Dragan Ninković smenjen sa mesta načelnika hirurgije. Dr Ninković se neće predati, pravdu traži na sudu

Искуство али без фотеље

Primarijus dr Dragan Ninković

JEDAN od najuglednijih brčanskih lekara, primarijus dr Dragan Ninković smenjen je nedavno sa mesta šefa hirurgije, gde je proveo poslednjih dvadeset godina, uz obrazloženje da mu nedostaju "entuzijazam i motivacija".

Sve je počelo u junu 2012. godine formiranjem Zdravstvenog centra Brčko, kad je sa svim dotadašnjim radnicima u brčanskom zdravstvu raskinut ugovorni odnos, sklopljen sa Vladom Brčko distrikta BiH. Formiranjem nove javne zdravstvene ustanove počelo je sklapanje novih ugovora.

- Iako sam imao rešenje rukovodioca hirurške službe na neodređeno radno vreme, izdato mi je rešenje kao specijalisti hirurgu na odeljenjnu hirurgije, na šta sam uložio prigovor, ali mi nije stigao valjan odgovor. Uz dužnost rukovodioca, nastavio sam da i dalje radim u sali. U maju ove godine raspisao se konkurs za šefove svih službi i na rukovodeći položaj, posle mog dvadesetogodišnjeg iskustva na mestu šefa hirurgije, imenovan je doktor koji nema ni dana rukovodnog iskustva. Uz to, od 1992. do 1998. godine on nije uopšte bio na prostoru bivše Jugoslavije, već je radio u Nemačkoj sa srednjom medicinskom školom. Uzalud je meni Krst milosrđa koji sam dobio od vlasti Republike Srpske još 1993. godine, kao jedini lekar u Posavini za rad u brčanskoj bolnici, uzalud je zvanje primarijusa, uzalud je zahvalnica brčanske Bolnice u vidu srebrnjaka za unapređenje zdravstva, kad nisam član nijedne partije - žali se dr Ninković za "Novosti".

Osim ličnog obrazovanja i uvođenja novih metoda u lečenju u brčanskoj Bolnici, dr Ninković je kao šef hirurgije uspeo da kod lokalne vlasti izdejstvuje novac za kupovinu savremene hirurške opreme.

- Još 1996. godine uveli smo onkološki konzilijum, 2003. godine izveo sam prvu laparaskopsku operaciju, a bez lažne skromnosti, brojne su operacije u kojima sam, što je sasvim prirodno, kao iskusniji kolega, pomagao mlađim lekarima - rekao nam je dr Ninković.

Dr Ninković je pomalo ljut na srpske političare.

PODRŠKA UDRUŽENJA NEZVANIČNO saznajemo da će i pojedina udruženja iz Otdžbinskog rata zatražiti od Srba u lokalnoj vlasti da preispitaju odnos prema ovom istinskom heroju u belom, koji je, kakve li koincidencije, rođen na dan Svetih vračeva Damjana i Kuzme, 14. novembra.

- Još čuvam kutiju u kojoj su moji ratni trofeji - geleri, meci i druga ubojna sredstva, koje sam tokom rata ovde u Brčkom vadio iz vojnika i civila i tako im spasavao živote. I ne bih bio razočaran da me menja neki kolega druge nacije, ako je to politika tako odlučila. Meni zaista smeta to što je izostala obećana podrška srpskih predstavnika u vlasti na mesto koje pripada Srbima - govori nam dr Ninković koga od penzije deli još četiri godine rada.

Kako smo saznali od jednog člana Upravnog odbora ove ustanove, dr Ninković je dobio manje bodova na intervjuu.

- Ocenjivanje je uvek subjektivni osećaj za pokazano u tom trenutku, tako da je protivkandidat dr Ninkovića dobio više bodova. Što se tiče njegove žalbe na izbor, žalba je neosnovana budući da su oba kandidata imala potrebno radno iskustvo i stručnu spremu - rekao nam je ovaj član Upravnog odbora, koji nije želeo da mu se pominje ime.

Ovaj ugledni lekar i hirurg koji je stvorio prepozantljivo ime u stručnim krugovima, ali i među običnim narodom, po vlastitom priznanju neće se tako lako predati. Nezadovoljan dobijenim odgovorom na žalbu, koju je uputio Upravnom odboru na bodovanje, pravdu će potražiti na sudu. Posebno ga je, kaže, pogodio manji broj bodova koje je dobio "za nedostatak entuzijazma i motivacije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije