Strujni udar na novčanik

A. MACANOVIĆ

13. 06. 2015. u 07:09

Građani Republike Srpske od 1. jula moraće da plaćaju struju skuplju čak za 9,4 odsto. Penzioneri se pobunili, traže povećanje penzija

Струјни удар на новчаник

OD 1. jula struja za domaćinstva u Republici Srpskoj poskupeće u proseku za 9,4 odsto, odlučila je Regulatorna komisija ze električnu energiju Republike Srpske (RERS). Predsednik RERS Milenko Čokorilo rekao je da će ukupno povećanje struje u proseku za tarife koje reguliše ova komisija, a to su domaćinstva, mali komercijalni kupci i javna rasveta biti 8,1 odsto.

Objasnio je da će struja za sve kupce u Srpskoj poskupeti u proseku za 8,76 odsto, dok poskupljenja neće biti za kupce iz kategorije javne potrošnje - zanatlije i mala komercijalna preduzeća, jer su oni tražili da budu izuzeti.

Za industrijske kupce Regulatorna komisija nije donela odluku, jer, kako kažu, nije u njenoj nadležnosti, međutim na formalnim raspravama i u toku postupka "Elektroprivreda Republike Srpske" se izjasnila da će ove kupce snabdevati po istim cenama energije, odnosno po cenama proizvodnje i usluge snabdevanja, kao što će i kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje za koju Regulatorna komisija utvrđuje tarife.U RERS kažu da će u skladu sa takvim izjavama doneseni procenti za industrijske kupce uslediti kad "Elektroprivreda" donese tu odluku.

Šef Sektora za tržište i tarife Nada Ćeranić je, pojašnjavajući poskupljenje cene struje za domaćinstva, rekla da će za domaćinstva kojima se aktivna električna energija utvrđuje u jednoj tarifi povećanje iznositi 9,9 odsto, a za domaćinstva kojima se ta energija utvrđuje i naplaćuje u dve tarife 7,4 odsto.

Član RERS Mladen Štaka istakao je da je od povećanja koja su tražila energetska preduzeća u ukupnom iznosu od 63 miliona KM, Regulatorna komisija prihvatila 45 miliona KM, a da su najznačajnija povećanja tražile termoelektrane.

- Regulatorna komisija nije u celini prihvatila četrdesetak miliona troškova. Termoelektrana "Ugljevik" zahtevala je povećanje od 22 miliona, od čega je prihvaćeno 18 - rekao je Štaka i dodao da je od 28 miliona, koliko je zahtevala Termolektrana "Gacko", prihvaćeno 19.

On je napomenuo da nisu mogli da prihvate neke troškove koji se odnose na fiksne, a to su održavanje opreme i sredstava za rad.

Predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj rekao je za "Novosti" da penzioneri traže od Vlade RS da poništi odluku RERS o poskupljenju struje, ili, ako to ne učini, da poveća penzije.

U suprotnom, najavljuje, penzioneri će izaći na ulice.

- Protesti su u tom slučaju neminovni. Mi smo Vladi RS već uputili jednu analizu stanja penzionerske populacije u kojoj se upozorava da bi nova poskupljenja, a struja je najznačajnija stavka, morala značiti momentalno povećanje penzija, jer to penzioneri ne mogu da izdrže - kaže Rakulj.

On je podsetio da više od jedne trećine penzionera nema dovoljno ni za život, a kamoli za plaćanje više cene struje.

- Ova odluka je i mimo ekonomske politike Vlade RS za ovu godinu - upozorava Rakulj i napominje da će poskupljenje struje povući za sobom i doneti još mnoga druga poskupljenja proizvoda i usluga, što će biti novi nameti za najsiromašniju populaciju u Srpskoj.


ELEKTROPRIVREDA

DIREKTOR za distribuciju u "Elektroprivredi RS" Dalibor Muratović podsetio je da su proizvodna i distributivna preduzeća, prilikom podnošenja zahteva za promenu cene električne energije, zatražila ukupno povećanje troškova i cena za kupce u Srpskoj za 8,68 odsto, u odnosu na cene koje su odobrene u prethodnom tarifnom postupku 2009:

- Podnesene zahteve analizirala je Regulatorna komisija koja je cenila opravdanost dostavljenih troškova i na bazi nacrta bilo je predviđeno da bude priznato oko 80 odsto nominovanih troškova .


PAVIĆ PROTIV POSKUPLJENJA

PRIJEDOR - Predsednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić ponovo se u petak oštro usprotivio najavi poskupljenja struje u RS.

- Svesni smo da je Regulatorna komisija za energetiku RS nezavisno telo u svom radu, ali ću se boriti na svim mogućim frontovima, u skladu sa našim pravnim sistemom, da se ovakve odluke ili ponište, ili da se više ne dešavaju - rekao je Pavić. On je ponovio da bi elektro-energetska preduzeća trebalo da se opredele za bolju organizaciju i interne uštede, a ne da terete domaćinstva i privredu višim cenama struje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

srbija

13.06.2015. 07:49

Macanovicu ili Macanovicka, znate li koliki je procenat povecanja u Srbiji? Samo 12 %,

Djole

13.06.2015. 14:19

Nema frke, ako su zanatlije dobile mogućnost izuzeća od poskupljenja odo i ja podneti zahtjev, samo da skontam gdje se preuzimaju obrasci.

stranac

13.06.2015. 19:51

Poskupljenje je nužno jer termoelektrane remontuju tesari a ne cijevari.Poskupljenje je nužno jer pumpe vrijedne 500 000 €ura termoelektranama isporučuju firme čija je osnovna djelatnost prodaja CD-ova na pijacama.Poskupljenje je nužno jer imamo izbore svake dvije godine tako da broj plakataša koji je sada na platnim listama izjeda i ono malo profita što preostane nakon štete zbog tesara i pijačara.Srpska klizi ka svom kraju.

Alex 68

13.06.2015. 20:03

Prvo su nam oduzeli od plate 10%, zatim povecali dazbine, pa podigli porez a sada I struju! Vise nemamo cime da placamo I da hocemo!!!!!! Sram vas bilo ako uopste znate sta je sramota.

Paranoid

13.06.2015. 21:36

vratite nam tursku vladavinu - njihov kuluk je bio blaži namet nego ovi danas!

Bojan Zvornik

14.06.2015. 22:51

Još nam samo pošaljite i one stolice što se priključuju na struju i to je to...