Planirali napade na policiju RS

S. MIŠLJENOVIĆ

08. 05. 2015. u 07:40

U akciji "Ruben" u Republici Srpskoj od 31 uhapšenog za 11 predložen pritvor. Lukač: Nema panike. Teroristima je MUP RS za vratom. Akcija otkrivanja potencijalnih terorista se nastavlja

Планирали нападе на полицију РС

Deo arsenala i propagandnog materijala zaplenjenog u akciji "Ruben"

Epilog velike policijske akcije "Ruben" na području Republike Srpske je hapšenje 31 osobe, od kojih će 11 biti predato nadležnim pravosudnim institucijama uz predlog za određivanje pritvora. Oni su osumnjičeni za krivično delo terorizma.

Među 11 uhapšenih, kojima je je predložen pritvor, su: Latif Hukić (42) iz Orahova kod Gradiške, Samir Redžić(35) Šipovo, Muharem Borovac(56), Samir Borovac (19) Prijedor, Kemal Sušić(41) Kozarac kod Prijedora, zatim Rasim Ogorinac (57) Kozarska Dubica, Omer Topovčić (61) Teslić, Mehmed Husaković (41) Doboj, Abdulah Pašić (33) Zvornik, Samir Okić(42) Vlasenica i Elvir Poljo (40) Višegrad. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, niko od uhapšenih osoba u akciji nije pružao otpor policiji.

Darko Ilić, šef Odeljenja za istrage Specijalnog tužilaštva RS, potvrdio je da su uhapšeni planirali napade na policijske objekte i pravosudne institucije RS.

- Zaplenjeno oružje u akciji nije imalo dozvole. Pored oružja pronašli smo i eksploziv i na destine raznih zastava, materijala za vrbovanje u vehabijske pokrete, skice napada... a samo kod jednog uhapšenog pronašli smo čak 30 vojnih uniformi. Zaplenjeni su i računari, mobilni telefoni kao i materijali sa transakcijama novca - izjavio je Ilić.

PUT ME ZOVE PRILIKOM pres konferencije u Specijalnom tužilaštvu RS među oduzetim materijalom zazvonio je jedan mobilni telefon. Muzika za dolazeći poziv je bila veliki hit Halida Bešlića "Put me zove, moram poći", što je među prisutnima protumačeno kao posebna šifra za poziv u rat.

Akcija će, kako je rekao biti nastavljena, a Specijalno tužilaštvo RS zajedno sa MUP RS uradiće sve da pohapsi osobe koje su spremne na terorističke aktivnosti ili imaju bilo kakve veze sa terorizmom.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, izjavio je da nema potrebe za uznemiravanjem građana bilo koje nacionalnosti u RS, jer će svi koji imaju bilo kakve veze sa terorizmom imati MUP RS za vratom i pred svojim vratima.

- Ovde nije bilo neselektivnog hapšenja. Pretresi su urađeni posle informacija od naših i partnerskih službi - rekao je Lukač.

Ministar je najavio i da će se naredne sedmice u Srpskoj održati sastanak predstavnika svih bezbednosnih agencija iz BiH kako bi se zauzeo jasan stav u borbi protiv terorizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zoki

08.05.2015. 08:39

Jedna stvar me buni, selefije nikako ne slusaju muziku, posebno ne ovakvu, cak naprotiv, izrazito su protiv toga!

Hasan seckati

08.05.2015. 09:42

Treba iih deportovati u SAD. posto su se sakojaki isllamski teroristi pojavili nakon uvodjenja njihove demokratije. Oni bi im se svakako obradovali i poslali na letovanje u Guantanamo.