Kosmos bi da opet bude gigant

Srđan MIŠLjENOVIĆ

četvrtak, 30. 04. 2015. u 06:30

Космос би да опет буде гигант
Nekada čuveni Vazduhoplovni zavod iz Banjaluke proživljava najteži period i bori se za opstanak na tržištu. U srećna vremena radili su najviše za JNA, a rat im pomrsio račune

BANjALUKA - U vreme nekadašnje zajedničke države SFRJ, kako se primicao 1. maj, tako su se banjalučke fabrike spremale za velike proslave. Danas od giganata poput "Čajevca", "Jelšingrada", "Incela" i "Kosmosa", samo još ovaj poslednji postoji, nekako opstaje na tržištu i nada se boljim danima!

Ali, radnici te firme, njih 231, ovaj 1. maj dočekaće sa potraživanjem "teškim" 15 plata, ali rešeni da se bore za mesto na tržištu.

Tranzicija i rat su doprineli da od nekadašnjih 1.000 i više radnika u ovom vojnom gigantu danas ostane svega oko petina. Sa setom se sećaju nekadašnjih zlatnih vremena i praznika rada koje je "Kosmos" redovno obeležavao još od osnivanja 1958.

- Pre rata, 1. maj smo dočekivali svečano. Slavilo se u hotelu "Bosna". To je bila fešta. Samo nije bilo ptičijeg mleka, svega ostalog je bilo na stolu - priseća se zlatnih vremena Mihajlo Zrnić, predsednik Sindikalne organizacije preduzeća "Kosmos".

On priča da su to bila druga vremena kada je "Kosmos" radio za JNA koja je bila četvrta vojna sila na svetu.

- Kada smo se otvorili prema arapskim zemljama posao je tek procvetao. Bilo je novca za sve, i za radnike i za rukovodstvo. Putovalo se na sve strane sveta da se radi. Ali, sada je sve drugačije - kaže Mihajlo.

I jeste. Danas su radnici "Kosmosa" podeljeni kao nikada. Većina radi, dok njih 100 štrajkuje. Za zaostale plate krive svako rukovodstvo i Vladu RS koja je većinski vlasnik preduzeća.

Dragan Ilić, aktuelni direktor "Kosmosa", pre dve godine dobio je ovaj vrući krompir u ruke. Ušao je u modernizaciju i nove projekte, pogotovo sa civilnim sektorom.

- "Kosmos" je firma iz nekadašnjeg sistema. Gigant u svakom smislu te reči, ali ga je vreme pregazilo. Sada se na tržištu traže nove stvari i "Kosmos" ima kapacitet da pronađe svoje mesto. Zbog toga smo ušli u nove poslove okrenuli se civilnom sektoru i tu tražimo šansu. Posla u "Kosmosu" ima kao i saradnika iz Evrope i arpaskih zemalja koji traže naše usluge. Pali smo zbog rata u Egiptu i Libiji, ali su nam se otvorile druge zemlje. Sad je na radnicima da pokažu volju i da zajedno realizujemo projekte i naplatimo novac za plate i život "Kosmosa" - ističe Ilić.

NEKAD BILO

"KOSMOS" je osnovan još 1958. godine kao ustanova za remont radarskih, raketnih i računarskih sistema. Od 1962. godine menja se naziv u Vazduhoplovni tehnički remontni zavod "Kosmos", da bi od 1976. godine poslovao pod nazivom Vazduhoplovni zavod "Kosmos". Pod imenom Vazduhoplovni zavod "Kosmos" bio je u sastavu Vojske SFRJ i Vojske Republike Srpske. Danas je "Kosmos" a.d. Banjaluka vlasništvo Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije