TERORISTIČKI akt Nerdina Ibrića, koji je u ponedeljak uveče oko 19.15, usred policijske stanice u Zvorniku uz poklič "Alahu ekber" ubio policajca Dragana Đurića i ranio njegove kolege Željka Gajića i Stevu Milovanovića, zabrinuo je sve sa leve, ali i sa desne obale Drine. Jer, posle "udara" u Bugojnu i Sarajevu, reč je o prvom napadu vehabija na teritoriji Republike Srpske, na samo nekoliko stotina metara od Malog Zvornika i Srbije.

Brutalnost, bezobzirnost i odlučnost Ibrića, koji je i sam nastradao u razmeni vatre sa policajcima, da ostavi "vehabijski pečat", najverovatnije nije nešto što je izašlo samo iz njegove glave, već iz glava onih, koji ovakve i slične mladiće koriste u ime Alaha zarad ubijanja nedužnih ljudi, poput zvorničkih policajaca. Mladić, koji je u Zvorniku završio Medicinsku školu, "odužio se" svom gradu i sugrađanima na monstruozan način, po receptu koji je spreman u nekom od centara zla, koje se, odavno, nadvilo nad BiH, ali mnogi to ne žele ni da čuju, a kamoli da priznaju.

I dok su najviši zvaničnci Srpske i BiH u utorak najoštrije osuđivali teroristički napad u Zvorniku uz poruku da policijske i bezbednosne agencije u zemlji moraju odmah reagovati i zaštititi građane i institucije od ovog zla, život se u gradu pokraj Drine polako normalizovao. Bilo je primetno pojačano prisustvo pripadnika policije.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je situacija u Zvorniku nakon terorističkog napada redovna i da je uviđaj završen.

- Sada se ispituju dokazi i idemo dalje u rad sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH - rekao je Lukač. - Videćemo šta će istraga pokazati.

Stručnjaci, međutim, ističu da Zvornik nije slučajno izabran za mesto napada i ističu da u BiH, prema zvaničnim podacima bezbednosnih agencija, ima oko 100.000 vehabija, među kojima je oko 4.000 osoba opasnih po bezbednosnu situaciju i koje su već evidentirane u bezbednosnim sistemima zemlje.

Vehabije su BiH došle za vreme rata i kao mudžahedini su ratovali na strani takozvane Armije BiH. Posle rata ostali su da žive u BiH što im je omugućio ratni politički vrh na čelu sa Alijom Izetbegovićem i Strankom demokratske akcije.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže za "Novosti" da su vehabije zauzele veliki deo BiH i da ih ima u svakom delu države.

- Najviše ih ima u pograničnim mestima između Federacije BiH i Republike Srpske, poput Maoče, ali i oko Travnika i Željeznog Polja kod Zenice - kaže Galijašević. - U suštini, vehabija ima na svakom koraku u BiH. A Zvornik je veza između Srbije i Republike Srpske. To je most i spona srpskog naroda sa dve obale Drine. Ovim terorističkim napadom vehabije šalju jasnu poruku da je Drina granica između BiH i Srbije, a ne nikakav most i spona srpskog naroda.

Policijska stanica je, kako tvrde bezbednosni analitičari, odbrana sa ciljem da se pošalje poruka da vehabije mogu da napadnu najčuvanije objekte u Srpskoj, odnosno jedinu oružanu silu Republike Srpske MUP RS.

- Al kaida uvek poruke šalje napadajući pre svih civilne ciljeve. Sada kada žele da pošalju poruku da su veoma ojačali na nekom području onda se ide u akcije napada na oružane sile - kažu analitičari. - Kada se govori o potencijalnim metama u Srpskoj tu nema pravila. Svaki objekat i svako mesto gde se okupljaju građani može biti potencijalna meta. Ali i tu mora biti jasna situacija da bi neki napad sa velikim brojem žrtva doneo i još jaču akciju i otvoren sukob sa vehabijama u BiH.

DAN ŽALOSTI U CELOJ BIH

VLADE RS i Federacije BiH proglasile su sredu, 29. april Danom žalosti. Na sednici Vlade RS određena je delegacija koja će prisustvovati sahrani nastradalog policajca Đurića, a činiće je potpredsednik Vlade Anton Kasipović i ministri Dragan Lukač i Neđo Trninić.

STRADALI OČEVI

Dok mediji u RS izveštavaju o događaju u Zvorniku kao o terorističkom aktu, oni u FBiH nastoje da ga prikažu kao osvetu ubijenog. Mediji sa naglašenom nacionalnom bošnjačkom orijentacijom prenose da su Nerdinovog oca Sejfu ubili pripadnici srpskih snaga 1. juna 1992. upravo na području Zvornika u njihovom selu Sapna, odnosno zaseoku Kučić Kula, gde su živeli, a tada je on imao svega godinu dana. Sredinom juna prve godine rata u BiH u napadu muslimanskih ekstremista iz Banovića na srpsko selo Željovu kod Vozuće svirepo je ubijen Nikola, otac preksinoć ubijenog pripadnika MUP RS Dragana Đurića (48). U istom napadu ubijen je i Ilija, otac jednog od ranjenih policajaca u Zvorniku Željka Gajića (43). (Lj. Đ.)

MUAMER ZUKORLIĆ: NIJE SLUČAJNO

NAPAD na policijsku stanicu u Zvorniku je za svaku osudu i predstavlja udar na ljudske živote, državne institucije i međunacionalne odnose, poručio je sandžački muftija Muamer Zukorlić i dodao da ovaj događaj ne može da koristi ni Bosni ni Bošnjacima. Zato, smatra on, pozadinu krvavog napada u Zvorniku treba potražiti među onima koji priželjkuju cepanje i uništenje bosanske države.

- Nije slučajno da krvavi napad na policijsku stanicu u Zvorniku dolazi samo nekoliko dana nakon najave predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je spreman na sveopšti dijalog srpskog i bošnjačkog naroda - naveo je muftija. - Bošnjački narod ne može stati iza ovakvih postupaka neodgovornih pojedinaca.

Ranjeni policajci Željko Gajić i Steva Milovanović u zvorničkoj bolnici

MLADEN BOSIĆ: ODGOVORNOST

ZAMENIK predsedavajućeg parlamenta BiH Mladen Bosić rekao je da je posle groznog terorističkog akta, koji se desio u Zvorniku, velika odgovornost na političarima iz reda bošnjačkog naroda.

- Političari iz reda bošnjačkog naroda treba u saradnji sa svima nama da urade dodatne napore da se ova situacija i ovi džepovi potencijalnog terorizma na neki način stave pod kontrolu u interesu svih građana BiH - poručio je Bosić.

ZAKAZALE BEZBEDNOSNE SLUŽBE

NAPAD u Zvorniku dokaz je nekoordinacije i nefunkcionalnosti bezbednosno - obaveštajnog sektora u zemlji, jer je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić potvrdio da su obaveštajci još u petak imali informaciju da se priprema napad u BiH, ali da nisu znali kada i gde.

- Neophodno je utvrditi koja bezbednosna služba je zakazala - rekao je Mektić.

I visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je osudio napad, istakao je da je Obaveštajno-bezbednosna agencija upozorila policijske agencije u petak da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu!

Incko je izjavio da je informaciju o napadu dobio dok je bio na manifestaciji turske kulture. On je dodao da ne treba žuriti sa ocenama da li se radi o terorističkom činu dok to ne utvrdi državno tužilaštvo.

I direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH Mirsad Vilić potvrdio je da, osim informacija da će na jedan od objekata u BiH biti izvršen napad i da to može biti i policijska stanica, bezbednosne strukture nisu znale gde i kada će se to desiti.

- Nemamo više informacija osim toga da se znalo da će se nešto desiti, a gde i kada - to nismo znali - rekao je Vilić.

Ekspert za borbu protiv terorizma Predrag Ćeranić kaže, za "Novosti", da napad u Zvorniku pokazuje da agencije za sprovođenje zakona na nivou BiH očigledno ne vladaju situacijom na terenu.

- Srpska očito mora sama da preduzima mere zaštite ustavnog poretka i suoči se sa svim bezbednosnim pretnjama - ocenio je Ćeranić. (M. F.)