RS: Dva uslova za izvoz mleka

M. FILIPOVIĆ

sreda, 15. 04. 2015. u 07:37

РС: Два услова за извоз млека
Kancelarija za hranu EU odredila jasna pravila za institucije i mlekare u BiH. EU insistira na kvalitetu mleka i usklađivanju propisa sa briselskim. Farmeri ljuti na vlast

KVALITET mleka i usklađenost zakonodavstva sa briselskim propisima dva su uslova koje Srpska i Federacija BiH moraju da ispune ako žele da se domaće mleko nađe na tržištu Evropske unije!

Iako domaći proizvođači uveravaju da imaju kvalitetno mleko koje zadovoljava najviše evropske standarde, rampa EU će ostati spuštena sve dok Savet ministara BiH ne usvoji zakone i propise koji će garantovati i sertifikovati kvalitet domaćeg proizvoda.

Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU u Dablinu, čiji su inspektori krajem prošle godine utvrdili da neke od domaćih farmi ne zadovoljavaju standarde EU, propisala je nadležnim institucijama jasna pravila igre - kvalitet i kontrola proizvodnje i novi zakoni u oblasti veterinarstva neophodni su za izvoz mleka.

Farmeri, međutim, tvrde da su obezbedili kvalitet, ali da je neogovorna administracija u Sarajevu krivac što njihovo mleko još ne može na tržište EU koja je za svoje članice od 1. aprila ukinula ograničavajuće kvote za proizvodnju mleka.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika - mlekara RS Vladimir Usorac kaže, za "Novosti", da su domaći proizvođači sigurni da imaju dobro i kvalitetno mleko sa kojim mogu da budu konkurentni na tržištu EU.

- Međutim, dozvole i sertifikate za izvoz mleka ne možemo sami sebi da dajemo. Taj posao moraju da obave u institucijama BiH u Sarajevu, u saradnji sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede - istakao je Usorac.

ZAŠTITNA MERA U MINISTARSTVU spoljne trgovine i ekonomskih odnosa "Novostima" je potvrđeno da je na svaki kilogram mleka uvezenog iz EU u BiH u proseku obezbeđena zaštitna taksa od 35 feninga za domaću proizvodnju. Naveli su da farmeri u BiH ne treba da paniče zbog ukidanja kvota na proizvodnju mleka u EU, jer je cilj Brisela da mlekarski sektor EU osvaja tržišta u Aziji, na Dalekom istoku i u Kinu, gde potražnja za mlekom raste po stopi većoj od dva odsto godišnje.

On tvrdi da farmeri nisu krivi što BiH nije usvojila odgovarajaće propise.

- Poslanici u Parlamentu BiH imaju "masne" plate, a naše mleko propada zbog njihovog nerada. Da li se tako bore za zaštitu domaće proizvodnje? - ogorčen je Usorac.

Mlekari kažu da im nikad nije bilo teže. Žale se da im konstantno kasne podsticaji, da imaju najniže otkupne cene u regionu, i da ih uništava ogroman uvoz mleka. Navode frapantan podatak da je u BiH u prošoj godini uvezeno 42.158 tona mleka i mlečnih proizvoda, u ukupnoj vrednosti od 124 miliona KM!

Posledica takve situacije je da je u Srpskoj pre pet godina bilo oko 12.000 proizvođača mleka, a da ih je sada svega 6.500.

Posle pritiska farmera, BiH je Kancelariji za hranu i veterinarstvo EU dostavila odgovor kako namerava da ispuni uslove za izvoz mleka u zemlje EU. Predviđeno je da centralnu kontrolu za kvalitet mleka obavlja Kancelarija za veterinarstvo BiH.

- Potrebne su izmene Zakona o poljoprivredi, Zakona o hrani i Zakona o veterinarstvu - kazao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

EU svojom preporukom želi da "BiH odvoji kvalitet od nekvaliteta".

- To znači da sveže pomuženo mleko prilikom kontrole ne može da sadrži mikroorganizama više od standarda koje traži EU. Te standarde morale su da zadovolje i Hrvatska i druge zemlje koje su pristupale EU, tako da to nije ništa netipično - zaključio je Šarović.

OGROMAN UVOZ

U PRVA dva mesece ove godine u RS i FBiH uvezeno je 1.796 tona mleka i mlečnih proizvoda u vrednosti od 2,6 miliona maraka. Najviše se uvozi mleka, pavlake i sira, zatim kiselog mleka, jogurta, kefira i ostalih fermentiranih mlečnih proizvoda.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

eni

15.04.2015. 08:21

Pa kome da ga izvoze pobogu pa svaka zemlja danas ima svoga mlijeka i previse