Rezidencija pod lupom

M. FILIPOVIĆ

21. 02. 2015. u 15:31

Резиденција под лупом
Odluka Vlade da u Istočnom Sarajevu kupi zgradu vrednu 26,6 miliona maraka za smeštaj predstavnika Srpske u institucijama BiH uzburkala je javnost u Republici Srpskoj

BANjALUKA - Odluka Vlade da u Istočnom Sarajevu kupi zgradu vrednu 26,6 miliona maraka za smeštaj predstavnika Srpske u institucijama BiH uzburkala je javnost u Republici Srpskoj. Odmah je naišla na osudu opozicije, a organizacija “Transparensi internešnal” zatražila je od republičke vlasti da odgovore na brojna pitanja - na koji način će biti obezbeđen novac za kupovinu zgrade, koliko će koštati njeno opremanje, ko će sve biti smešten u njoj i koliko je celi projekat ekonomski opravdan?

Objekt će imati poslovni i reprezentativni deo, a kad bude kompletno gotov, Vladi će biti predat po sistemu “ključ u ruke”.

Poslanik SDS u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević kaže, za “Novosti”, da je očigledno da je cena kvadrata zgrade “naduvana”.

- U Istočnom Sarajevu kvadrat nekretnina se kreće od 1.400 do 1.700 maraka, a ovde kvadrat košta gotovo 3.000 maraka! Građani Istočnog Sarajeva od ovog projekta neće dobiti ništa. Bolje bi bilo da su ovaj novac uložili u bolnicu “Kasindo”, koja je u teškoj situaciji, ili da su dali za rešavanje problema radnika “Famosa” i drugih propalih preduzeća - smatra ona.

U organizaciji “Transparensi internešnal” kažu da im nije jasna svrha objekta.

- Sporno je što budžetom RS za 2015. uopšte nisu predviđena sredstva za objekat čija se izgradnja najavljuje, pa se postavlja pitanje iz kojih sredstava će se finansirati ovaj objekat - naglasili su u TI.

U Vladi RS u petak nisu odgovorili na navode TI. Međutim, vlasnik preduzeća “Megasan” Nedeljko Elek kaže, za “Novosti”, da su ove optužbe neargumentovane.

- Prva neistina je kvadratura koja se pominje. Objekat ima neto 9.100 metara kvadratnih, a bruto 10.800 metara kvadratnih. Kupac kupuje i pregradne zidove i hodnike, što je slučaj u svakoj kupovini, pa i ovoj! Tako da imamo cenu kvadrata od 2.460 KM - rekao je Elek.

On kaže da će u zgradi biti smešten centralni server Vlade RS, koji zahteva najviše standarde mrežnih sistema i košta 1,2 miliona maraka, a ulazi takođe u cenu.

- Rezidencijalni deo je, kaže, predviđen za smeštaj funkcionera RS u institucijama BiH.

- Oni sada spavaju po pumpama u Istočnom Sarajevu. Njihov smeštaj će se i dalje plaćati iz budžeta BiH samo što taj novac neće ići u privatne džepove, nego Vladi RS koja će biti vlasnik objekta.- rekao je on.


UŠTEDA ZA BUDžET RS

Poslovni deo, sa oko 6.000 kvadratnih metara, predviđen je za institucije RS koje su sada pod kirijom razbacane po istoku Srpske. To su Pravobranilaštvo RS, Zavod za statistiku, IRB, Fond za razvoj istočnog dela i mnoge druge! Tu će se ostvariti ogromna ušteda za budžet RS - istakao je Elek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije