Toda Milanković (21) iz Skugrića kod Modriče preminula je u Dobojskoj bolnici od iskrvarenja, samo nekoliko sati pošto je u Derventi rodila sina.

Iako se tragedija dogodila 2. februara, u porodici Milanković još ne mogu da poveruju šta se dogodilo. Utehu suprugu i ocu Stojanu pruža preživeli sinčić Savo koji je posle rođenja desetak dana boravio u bolnici.

- Ne mogu da verujem da u 21. veku tako nešto može da se desi. Tražim da se utvrde i sankcionišu odgovorni za njenu smrt, da se više nikada nikom ne desi to što se desilo mojoj porodici - govori kroz suze suprug Stojan Milanković. - Podaci postoje, obudukcija je urađena, nadležni moraju sve da ispitaju. Toda i ja smo sanjali našeg sina, radovali se njegovom dolasku na svet, a sad, šta sad. Ona je majka heroj dala je svoj za Savin život.

Kako kaže Stojan, Toda se mučila 26 sati u derventskom porodilištu, gde, po njegovom mišljenju, nije imala adekvatne uslova za tako težak porođaj. Međutim, ginekolog Mirko Šaran misli drugačije.

- Porođaj je od početka do kraja bio u granicama normalnog. Posle poroda žena je prokrvarila i tada smo je zbrinuli. Nakon nekoliko minuta obišao sam je i video da ponovo počinje da krvari. Odmah smo je transportovali za Doboj u pratnji, onako kako nalažu standardi. Uradili smo sve što je bilo u našoj moći - tvrdi doktor Šaran.

Sprug Stojan posebno ističe da je četiri, pet sati pre porođaja tražio od doktora Šarana da Todu porodi carskim rezom, ali kako kaže u porodilištu nisu imali uslove za tu operaciju. To potvrđuje i Šaran.

- Odgovorio sam mu tada i sada tvrdim da nijedan razlog nije bio za carski rez. Poroditi ženu carskim rezom tamo gde nema indikacija je zločin po ženu - zaključije Šaran.

U Ministarstvu zdravlja su odmah formirali tim za vanredni stručni nadzor koji će da ispita ovaj slučaj, a posao moraju da završe do kraja februara.

- Čekamo nalaz komisije, pa ćemo izaći u javnost. U martu idu izmene Zakona od zdravstvenoj zaštiti gde ćemo precizno definisati uslove za porodilišta i gde se sve mogu obavljati porođaji - rekao je povodom ovog slučaja Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Portparol Dobojske bolnice Sonja Vulić u telefonskom razgovoru je rekla da ne može davati nikakve izjave dok komisija ministarstva ne završi posao.


OBDUKCIONI NALAZ

U OBDUKCIONOM nalazu je konstatovano da je Toda Milanković preminula od spoljašnjeg iskrvavljenja iz rascepa grlića materice i otvorenih krvnih sudova sluznice materice koje je nastalo kao posledica porođaja.