Kanjon Hrčavke bez elektrana!

A. MACANOVIĆ

četvrtak, 19. 02. 2015. u 12:13

Кањон Хрчавке без електрана!

Kanjon Hrčavke u Nacionalnom parku "Sutjeska"

Centar za životnu sredinu Republike Srpske u sredu dobio dobio prvu pravnu bitku. Sud poništio mogućnost o gradnji mini-hidroelektrane u NP "Sutjeska"

BANjALUKA - U kanjonu reke Hrčavke u Nacionalnom parku "Sutjeska" neće se graditi mini-hidroelektrane! Okružni sud u Banjaluci u sredu je poništio rešenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana, koje su planirane u ovom kanjonu i tako presudio u korist Centra za životnu sredinu.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu izjavila je da ova presuda dokazuje ne samo evidentno kršenje zakona od resornog Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS, nego i suštinske nepravilnosti i nedostatke u postupku izrade studija uticaja.

- Očekujemo sličnu presudu i za drugu tužbu i nećemo se zaustaviti dok ne sačuvamo reke Hrčavku i Sutjesku - rekla je Crnkovićeva u komentaru na presudu.

Kako je navela, predstavnici firme "Projekt a.d." iz Banjaluke, koji su izradili sporne studije uticaja, i sami su na javnoj raspravi u Foči priznali da u kanjon reke Hrčavke nisu ni ulazili, te da je "onda smešno i pričati o stvarnoj analizi uticaja na taj kanjon".

U avgustu 2014. godine Centar za životnu sredinu je sa "Arbor Magnom" i WWF-om angažovao eksperte i organizovao istraživačku ekspediciju u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, gde su za samo pet dana zabeležene čak 403 biljne vrste. One se u osporenim studijama, zajedno sa ogromnim brojem drugih vrsta koje su vezane za ove kanjone i od njih zavise, ni ne spominju.

- Nakon pet dana istraživanja kanjona Sutjeske i Hrčavke svima nam je bilo jasno - ovi kanjoni su stvarni biseri na evropskom kontinentu. Neke od vrsta koje smo našli su prvi put opisane za Bosnu i Hercegovinu. Takvi prostori zaslužuju našu punu pažnju i posvećenost u zaštiti - dodala je Nataša Crnković.


NEISTRAŽEN

JASNO je da je ovaj kanjon jedan od poslednjih neistraženih i slabo prohodnih kanjona Evrope, ali upravo zato postoji ogromna odgovornost i težina u izradi studija uticaja hidroelektrana na životnu sredinu - navela je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)