ŠAMAC - Stanko Bendarević jedan je od najpoznatijih ljubitelja prirode i jedan od najupornijih ljudi u šamačkom kraju. Pre katastrofalnih majskih poplava bio je jedini u Republici Srpskoj koji se posvetio uzgoju divljih zečeva. Ali, njegovu farmu, u kojoj je za osam godina izgradio 70 kaveza i selektovao 60 porodica, nažalost, uništila je voda. On sada kreće od početka, rešen da vrlo brzo podigne novu farmu.

- Imao sam 200 zečeva i nijedan nije ostao. Za nekoliko dana je trebalo da ih predam u lovišta i da se dokopaju šume, međutim svi su podavljeni za 40 minuta, ostao sam bez ijednog zečjeg uha. I pored svega ne odustajem - kaže Bendarević.

Sad kad je na drugom početku, Stanko se priseća kako je sve krenulo.

- Prvi koraci bili su teški, mnogi su mi se podsmevali. Shvatio sam da će naše šume ostati bez lepotana zeca, jer se na ovu vrstu divljači sručila sva moguća nevolja. Uništavali su ih saobraćaj, herbicidi, pesticidi, ptice grabljivice, nepravilno ponašanje lovaca... Znao sam šta radim i porodica se cela uključila, spojili smo korisno sa lepim. Kad je krenulo, i lovci ovog kraju su se uključili u priču - seća se Bendarević.

Stanko Bendarević tvrdi da neće dozvoliti da se u Posavini divlji zec vidi samo na lovačkim kalendarima.

- Zahvaljujući ljudima dobre volje iz Hercegovine i Istre, dobio sam nekoliko parova. Sada imam samo 15 porodica, ali ću za dve-tri godine farmu sigurno dovesti na nivo na kojem je bila do pre nekoliko meseci - kaže Stanko.

DOBRA ZARADA Ovim poslom, kaže Stanko, može se i dobro zaraditi. Pre poplava mogao je lovačkim udruženjima da proda zeca starog 15 sedmica za sto evra. Poplave su Stanku Bendareviću samo na farmi zečeva nanele štetu veću od 20.000 evra, jer je 200 zečeva nestalo u vodi, umesto u šumi.

Posao na farmi zečeva nije posebno težak. Dnevno je potrebno ovim lepim životinjama posvetiti dva časa.

- Ima on posebnu hranu, koja je smesa svega što mu je potrebno, od lekova do vitamina. Međutim, dobije on iz moje ruke kao gratis jabuku, šargarepu, mladu zelenu detelinu, a kupus mu je najteže pripremiti. Posebno se vodi računa da mu se redovno daju čista voda i hrana, da se počisti kavez i da se vidi da li ima uginuća - pojašnjava ovaj zaljubljenik u prirodu.

Do poplava lovačka udruženja širom Republike Srpske kupovala su zečeve od Stanka i popunjavala svoja lovišta.

- Isključivo ih preuzimaju lovačka udruženja koja ih puštaju u šume oko Prijedora, Čitluka, Posušja, Širokog Brijega, Banjaluke. Sve to rade kako bi obnovili i povećali broj ove vrste divljači na svom terenu - kaže Stanko.