BiH: Mrtvi “birali“ i ove godine

S. MIŠLJENOVIĆ

14. 10. 2014. u 08:07

Ni ovi opšti izbori u BiH nisu prošli bez nepravilnosti, od kašnjenja, preko manjka listića, do ucena. Šema krađe glasova „bugarski voz“ navodno u Tesliću i Novom Gradu, u Banjaluci zamalo tuča

BANJALUKA - Ni ovi izbori u BiH nisu mogli da prođu bez mahinacija. S terena su u nedelju stizale informacije o teškim nepravilnostima zabeleženim na biračkim mestima.

Već u sedam sati, u nedelju ujutru, sumnje je pobudila informacija da čak 250 birališta nije otvoreno na vreme. Posle tog problema, stranke su počele da se utrkuju i otkrivaju načine na koje se kradu glasovi. Tako je, navodno, primećena izborna prevara zvana „bugarski voz“ i to u opštinama Teslić i Novi Grad.

Optužbe su stigle i za Ilidžu, gde je navodno SDA preko svojih satelita manipulacijom i ucenama pokušala da natera glasače da zaokruže njihove kandidate.

U Banjaluci je došlo do guranja i koškanja na jednom biračkom mestu kada su članovi odbora hteli sa birališta da udalje osobu koja je pokušala da odnese listić.

Skandalozna je informacija da se čak 40 mrtvih glasača nalazilo na biračkom spisku samo jednog biračkog mesta u selu Seonice kod Konjica.

U Kalesiji se na jednom biračkom mestu pojavio problem s manjkom listića. Takođe, manjak od čak 400 glasačkih listića pojavio se na biračkom mestu u Derventi.

Koalicije nevladinih organizacija „Pod lupom“ saopštila je juče da su opšti izbori u BiH obavljeni u demokratskoj i fer atmosferi, uz manji broj nepravilnosti, i to je njihova generalna ocena.

Predstavnici ove koalicije naveli su da su biračka mesta u 95 odsto slučajeva otvorena i zatvorena na vreme. Na pet odsto biračkih mesta bile su prisutne hemijske olovke prilikom prebrojavanja, a Koaliciji „Pod lupom“ upućeno je nekoliko primedbi građana, koje su se većinom odnosile na pritisak na glasače za koga da glasaju ili na distribuciju promotivnih materijala. Koalicija „Pod lupom“ najavila je da će u narednim mesecima pripremati detaljan izveštaj.


UBACIO 50 LISTIĆA

U Livnu je tako otkriveno na biračkom mestu Orguz, da je predsednik tamošnjeg biračkog odbora u glasačku kutiju ubacio čak 50 listića.

Zabeleženi su i brojni slučajevi da su birači fotografisali svoje glasačke listiće kao dokaze za svoje šefove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije