BANjALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović uručili su u petak ključeve stanova za 142 banjalučke porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Gradnja stambene zgrade koštala je oko pet miliona maraka, a projekat je realizovan u saradnji sa gradom Banjaluka.

Dodatni radovi i potrebna dokumentacija koštali su 900.000 maraka, a reč je lokaciji, projektu, priključku na infrastrukturu, uređenju prostora oko objekta i tehničkom prijemu.

Otac poginulog borca Miloš Marić rekao je da na rešavanje stambenog pitanja čeka 19 godina.

- Jeste dugo, ali sam zahvalan vlastima što su nam i nakon toliko godina rešili problem krova nad glavom. U ratu sam izgubio sina, i materijalne stvari ne mogu da zamene žrtvu koja je data, ali situacija je bila takva - kaže Marić.

Đokić je rekao da je ovo najskromniji način kojim Srpska pokušava da pokaže poštovanje i večnu zahvalnost ovim porodicama.

On je rekao da se pored ovog objekta gradi zgrada sa još 142 stana koji će u proleće biti useljeni.

- Dodelom 142 stana i izgradnjom zgrade sa još toliko stanova u Banjaluci više neće biti stambeno nezbrinutih iz ove kategorije. Preostaje još dodela nepovratnih novčanih sredstava za 51 korisnika i time se Poseban program stambenog zbrinjavanja, koji je započet 2008. godine, završava i u Banjaluci, kao i u mnogim gradovima Srpske - istakao je Đokić.

On je rekao da se trenutno u Srpskoj gradi više od 700 stanova.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović naveo je da je 106 stanova dodeljeno porodicama poginulih boraca, a 36 ratnim vojnim invalidima od prve do četvrte kategorije.

On je rekao da je do sada u gradu više od 500 stambenih jedinica stavljeno na raspolaganje za stambeno zbrinjavanje boračke populacije.

- Grad je do sada za ove namene izdvojio više od 50 miliona KM. Imamo nameru da idemo dalje i već je dogovorena izgradnja novog objekta - naveo je Gavranović.