Kozaci u RS: Nismo specijalci

S. MIŠLJENOVIĆ

06. 10. 2014. u 08:51

Umetnici oko kojih se danima dizala prašina, nastupom na banjalučkom Trgu Krajine stavili tačku na spekulacije. Sa devojkama iz KUD „Veselin Masleša“ izveli „Rusko-srpski marš ljubavi“

BANJALUKA - „Donski kozaci“, njih tridesetak, juče su igrom, plesom i pesmom oduševili stotine Banjalučana okupljenih na Trgu Krajine. Upravo ovi umetnici danima su u pojedinim krugovima nazivani „opasnim ubačenim elementima u RS“, ali je posle jučerašnjeg performansa na te spekulacije stavljena tačka.

Pošto su Kozaci još po dolasku „etiketirani“ kao opasna vojna formacija, nisu pojedinačno hteli da daju bilo kakve izjave. Javno je progovorio samo njihov vođa Nikolaj Đakonov.

Rekao je da su srećni što imaju priliku da naglase bratske odnose Srba i Rusa i što borave u Republici Srpskoj i to uoči hrišćanskog praznika Pokrova presvete Bogorodice, glavnog kozačkog praznika koji se slavi 14. oktobra.

Upitan da li zna da su ih pojedini mediji okarakterisali kao ruske specijalce i obaveštajce, Đakonov je rekao da se u Banjaluci normalno kreću, da ne osećaju nikakvu napetost i da je glavni razlog njihove posete manifestacija na kojoj će nastupiti.

- Nismo specijalci, ali nam prija medijska pažnja - kroz osmeh je poručio Đakonov.

Inače, kršni mladići su odmah po dolasku na trg izmamili uzdahe svojim tradicionalnim nošnjama, a prvo su upadale u oči ogromne šubare ili papahe. Opšte oduševljenje je nastalo kada su zaigrali svoje tradicionalne plesove i pokazali da su pravi majstori.

Banjalučane je gotovo bez daha ostavilo kozačko umeće plesa sa sabljama, a velike simpatije izazvali su kada im se pridružilo desetak devojaka iz banjalučkog KUD „Veselin Masleša“ sa kojima su izveli performans „Rusko-srpski marš ljubavi“.

Devojke u srpskim nošnjama su birale Kozake i davale im jabuke pa su zagrljeni stajali jedni kraj drugih i lagano šetali i smešili se okupljenima. Posle nekoliko krugova devojke su otišle, a momci uzvikvivali „ljubav, ljubav, ljubav“.

Sve se nastavilo plesom Banjalučanki i Kozaka, a blicevi telefona i foto-aparata su samo sevali.

Na glavnom trgu nije bilo onih koji nisu prilazili gorostasima sa Dona i tražili da se slikaju. Naravno, gosti iz Rusije su svima uz velike osmehe izlazili u susret i slikali se nebrojeno puta. Posebno su devojke tražile da se slikaju sa mladićima, što su oni uz osmehe odmah prihvatali.

Suzana Dragojević, jedna od članica KUD „Veselin Masleša“, kazala je za „Novosti“ da su oduševljeni momcima iz „Donskih kozaka“.

- Oni su odlični umetnici. Pevaju, igraju i imaju veliki repertoar. Mislim da su svi oduševljeni - poručila je Suzana.

Kozaci će boraviti u Srpskoj do 12. oktobra do kada traje manifestacije „Obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata“.


IZLOŽBA O VELIKOM RATU

U Banjaluci je juče otvorena izložba fotografija i ilustracija iz vremena Prvog svetskog rata, u okviru manifestacije koju organizuju Ministarstvo prosvete i kulture RS i ruska Fondacija „Sveti Vasilije Veliki“.

Direktor fondacije Čavačadze Zurab Mihajlovič rekao je da se na ovaj način odaje pošta poginulim Rusima. On je izrazio zahvalnost rukovodstvu RS na podizanju spomenika ruskom caru Nikolaju Drugom u Banjaluci. Izložba je postavljena ispred Hrama Hrista Spasitelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije