PRNjAVOR - Jednostavno mi je, u svađi sa ocem, pukao film. Sećam se, samo, da sam zamahnuo sekirom! Sledeće čega se sećam je da sam sedeo u automobilu ispred zgrade u kojoj stanujem.

Ovim rečima je Radenko Malić (41) priznao slovenačkim istražiteljima da je digao ruku na svog 67-godišnjeg oca Spasoja Malića (67). Time je rasvetljeno monstruozno ubistvo ovog slovenačkog penzionera iz Prnjavora, koje se dogodilo 9. aprila u Zagorju kraj Save, kod Ljubljane. Tačnije, sin je „priznao da se seća“ kada je prvi put zamahnuo sekirom, koja je u telo nesrećnog oca, kako je utvrđeno obdukcijom, zarivena najmanje - 20 puta!

Podsetimo, misteriozno i gnusno ubistvo, nakon što su ronioci iz Save izvukli iskomadano telo nepoznatog muškarca, šokiralo je i danima potresalo ne samo „deželu“, već i ceo region. Pogotovo nakon što su „Novosti“ prve ukazale da bi nepoznata žrtva mogao da bude Spasoje Malić, iz Gornjih Vijačana, kod Prnjavora. On se iz rodnog sela, gde je poslednjih godina i živeo, uputio u Zagorje, gde je i stekao penziju, a u stanu mu je ostao da živi sin Radenko, kako se pokazalo, budući ubica.

Prema saznanjima „Novosti“, pritisnut dokazima, Radenko je priznao da je „sasvim slučajno“ uoči dolaska oca kupio sekiru, ali ne i da je imao plan da ga njome usmrti.

Istragom je utvrđeno da je, 9. aprila, sin dočekao oca na autobuskoj stanici u Ljubljani. Tokom vožnje podgrejan je stari nesporazum oko stana, koji je, navodno, Spasoje imao nameru da ustupi svom unuku, Radenkovom sinu. U stanu je, inače, posle razvoda, Radenko živeo sa novom suprugom, slovenačkom državljankom. Spasoje nije ni stigao do svog stana, pošto se svađa okončala kod starog železničkog mosta u Zagorju, uz Savu, gde se i odigrao zločin.

- Nalaz medicinskih stručnjaka je pokazao da je Radenko oštricom sekire Spasoja udario u desnu stranu čela, a onda u obraz, nakon čega je žrtva pala u nesvest. Potom ga je, dok je ležao na zemlji, najmanje 17 puta sekirom udario u leđa, vrat i glavu. Zbog navodne bojazni da bi mogao prodati stan, Radenko je brutalni napad na svog oca završio tako što mu je odsekao tri prsta na desnoj ruci - saznaju „Novosti“ iz slovenačkog izvora upućenog u istragu.


U NOĆI UBISTVA

RADENKO je na početku istrage poricao da je ubio oca, ali je, pritisnut dokazima, kasnije priznao sam čin zločina. Poricao je i da je u velikim dugovima i da je zavisnik od igara na sreću. To je, kaže, ponekad činio, pa je tako ustvrdio da je baš u noći kada je ubio oca, na internet-kladionici dobio 1.000 evra!


KAZNA

SLOVENAČKO tužilaštvo tereti Radenka da je zločin počinio iz pohlepe, na posebno grozan način, i preti mu kazna do 30 godina zatvora. Međutim, kako saznajemo iz našeg slovenačkog izvora, sudski proces bi mogao ekspresno da se okonča u slučaju da on i na sudu sporazumno prizna krivicu. Tada bi robijao do 15 godina.