Pop zida crkvu majci Mehmed-paše Sokolovića

R. Milović

04. 07. 2014. u 13:30

Поп зида цркву мајци Мехмед-паше Соколовића
Stevan Gagić, sveštenik iz Kalifornije, obnavlja bogomolju koju je podigao Mehmed-paša Sokolović

RUDO - U Crkvinama, na livadi nazvanoj po mestu gde je u 16. veku, na vrhuncu svoje moći, Mehmed-paša Sokolović (Bajo Nenadić) svojoj majci podigao crkvu koju su Turci kasnije spalili, u toku je prva obnova bogomolje, a ktitor je pop Stevan Gagić, stanovnik Kalifornije.

Ovaj budući hram, koji niče na temeljima nekadašnje crkve, sveštenik Gagić posvetio je stradalnicima u jasenovačkom logoru i vezirovoj majci koja je u pravoslavnoj veri ostala do kraja života, za razliku od supruga Dragutina koji se poturčio. Zato je Bajo Nenadić ocu sagradio džamiju, koju je od hrama darovanog majci delio samo Sokolovački potok... U prošlosti, džamija je pet puta rušena, pa - i u ovom veku - po peti put obnovljena, a crkvi će ovo biti prvi put!

Inače, sve se pokrenulo kada je vremešni pop Gagić - koji je, tokom Drugog svetskog rata, emigrirao sa Pala u Ameriku - u “Novostima” pročitao priču o spremnosti Slobodana Rađena da livadu Crkine besplatno ustupi graditeljima crkve. Otac Stevan odlučio je da bude ktitor i - hram se uveliko gradi...

- Malo nas je ometalo kišno vreme, ali smo ipak stigli do postavljanja lučnih ploča. To će biti komplikovaniji deo posla, ali imamo dovoljno iskustva - kaže Andrija Đedović, građevinski tehničar u firmi “Trem gradnja” iz Valjeva, koji trenutno zamenjuje inženjera Branislava Kovačevića, kojem je pop Gagić poverio poslove izgradnje crkve u Crkvinama kod Rudog, u selu Sokolovići.

Pored Slobodana Rađena, koji je ustupio svoju livadu, na gradilište je - o trošku opštine - dovedena voda iz gradske mreže, što je koštalo oko 8.000 maraka. I lokalna “Elektrodistribucija” investirala je oko 10.000 KM u dovod struje, a - takođe o trošku lokalne samouprave - upravo započinje i asfaltiranje priključnog puta za regionalnu trasu Rudo - Priboj, koji bukvalno prolazi ispod Crkvina.

MESTO HODOČAŠĆA

MEHMED-PAŠA Sokolović podigao je ćupriju na Drini, u Višegradu, te most na Žepi u Rogatici i Vezirov most u Podgorici. Zaslužan je, međutim, i za obnavljanje rada u Pećkoj patrijaršiji, u kojoj je službovao Makarije Sokolović - po jednima njegov rođeni brat, a po drugima brat od strica. Na čelu Pećke patrijaršije Makarije je bio od 1557. do 1571, a nasledio ga je sin, Antonije Sokolović...

Ruđani su, pre tri decenije, u spomen patrijarhu Makariju podigli crkvu na Paštan brdu, koja dominira nad Sokolovićima i Crkvinama i - u trouglu - sada čini mesto hodočašća za pravoslavne i islamske vernike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Jovana

04.07.2014. 13:38

Svaka cas svesteniku iz Amerike koji poklanja nesto vecno svom rodu. Redak primer nesebicnosti u ova gramziva vremena.

pater f

04.07.2014. 14:15

@Jovana - Retkost za divljenje.Još kada bi naša SPC javno priznala veći deo muslimanskog življa za Srbe islamske veroispovesti.

Srbin RS

04.07.2014. 14:40

@Jovana - Svaka mu cast samo je steta sto nam nije poklonio fabriku a mi kasnije da dignemo crkvu. Jadan je svako ko u ovome sto se naziva "republika" nije pop, policajac ili politicar, jednostavnijje receno SVETO TROJSTVO, svi vide da narod crkava samo se prave glupi i niko nista ne cini da sta promjeni sad evo vidimo da i ove iz inostranstva uce da je naj pametnije gleadti u nebo i cekati sudnji dan i boziju pravdu. Eee jadni smo!!

srbija

04.07.2014. 15:42

@Jovana - Gospodine,podsecas me na fariseje kad su zamerili Marti sto umiva Hristove noge mirom,umesto da se to proda i razdeli sirotinji. Imate vi dosta fabrika ,plodne zemlje ali nemate radni navika,vere ni ljubavi prema rodu i naciji. Razbolim se citajuci naslove o kucnim ljubimcima,izletima ,letovanjima,pijancenju ,pusenju pa cak i bludu. Mi iz dijasore casno i mukotrpno zaradjujemo nasusni hleb i imamo pravo da upravljamo sa tim . A ti nista ne kazes za kucu ;srama koliko kosta srpski narod.

Drina

05.07.2014. 02:04

@soko grad - zemljace,nisi duhovit. nisu svi rodjeni za humor,pa prema tome drzi se one 'cutanje je zlato'

!

05.07.2014. 07:43

@soko grad - Ne to bijase poturceni srbin, nasilno otet. Brat mu bijase srpski patrijarh. A tvoja istorija nema veze sa pamecu sve samo laz i obmana.