RS:Imena stradalih, prijavljen nestanak sedam osoba

Tanjug

19. 05. 2014. u 10:57

РС:Имена страдалих, пријављен нестанак седам особа
Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić saopštio je danas imena osoba stradalih u poplavama u RS
BANjA LUKA - Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić saopštio je danas imena osoba stradalih u poplavama u RS, a osim 17 stradalih, zasad je prijavljen i nestanak sedam osoba.

Devet je žrtava u Doboju i većinom su starije osobe, a Vasić kaže da se pretpostavlja da su stradali jer nisu mogli da izbegnu poplavni talas koji je nadirao velikom brzinom.

U Doboju su smrtno stradali: Milenko Blagojević (1951.), Slavko Đurić (1924.), Božica Petković (1926.), Milada Ranković (1923.), Marija Jeleč (1932.), Zzeljko Jeleč (1961.), Ratomir Marić (1941.), Rade Čupeljić (1924.), Bahrija Skula (1938.).

Još jedne osoba je stradala u Doboju, čije telo još nije pronađeno, a Vasić je naveo da su bili prisutni drugi ljudi kada se utopio i on se vodi na spisku stradalih.

Žrtve poplava u Šamcu su: Stojan Bandarević (1938.) i Mile Pajić.

U Modriči su smrtno stradali Bogdan Lazendić (1932.) i Miroslav Mićić (starost oko 80 godina).

Tokom poplava u RS-u bilo je, kako je kazao Vasić, i pet sumnjivih smrti. U četiri slučaja je utvrđeno da se radi o prirodnoj smrti koja se ne dovodi u vezu s elementarnim nepogodama, dok je isplivalo i telo mladića iz Banje Luke koji se ranije utopio u Vrbasu, nesretnim slučajem.

U Bijeljini je ranije stradao Ljubisav Jekić kada se srušio deo vikend-kuće, a u Vlasenici Hanifa Čelebić (1944.) usled aktiviranja klizišta.

Potvrdio je da je jutros na području Donjeg Žabara pronađeno mrtvo lice, stradalo u poplavama, tako da je do sada u Srpskoj poginulo 17 osoba.

"Prijavljen je nestanak Savke Dejanović, Milutina Vulina, Peje, Marice i Vesne Zubak i Đorđa i Dušanke Šiljegović", naveo je ministar.

Iz policije RS pozvali su sve građane da im dostave infromacije, ukoliko imaju, o osobama čiji je nestanak prijavljen u Doboju.

Prijave su uputili građani koji nemaju već danima kontakt sa članovima svojih porodica.

On je kazao i da je do sada dnevno bilo 20 krivičnih dela i da se čini sve da se ona onemoguće na ugroženim područjima, napomenuvši i da su pojedine policijske stanice potopljene, kao i imovina pripadnika policije, pa su na poplavljena područja upućeni policajci iz centara javnih bezbednosti koji nisu ugroženi.

Vrh poplavnog talasa reke Save prošao je Republiku Srpsku, opada vodostaj reka na poplavljenim područjima i drugog poplavnog talasa neće biti, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede za resor voda RS Mihajlo Stevanović.

"U RS ceo sliv Save je daleko ispod nivoa redovnih odbrana. Nema najava novih padavina i sigurno je da neće biti poplava", kazao je Stevanović.

On je naveo da je na području Bijeljine, Šamca, Modriče i Doboja vodostaj reka u opadanju ili stagnaciji.

Na reci Savi kod Bijeljine vodostaj je ispod metra i noćas je opao za oko devet centimetara.

Na području Šamca, gde je teška situcija, vodostaj Save opao je za oko 13 centimetara, a na području Doboja i Modriče reka Bosna se vratila u korito.

Kod Broda vodostaj Save opao je za oko 18 centimetara, kao i reke Ukrine.

"U Srpcu imamo blago opadanje reke Save, a i Vrbas je u opadanju. Zbog toga je povoljnija hidrološka situacija u Banjaluci i Laktašima", objasnio je Stevanović, napomenuvši i da vodostaj Save u Kozarskoj Dubici opada, kao i u Kostajnici.

U opadanju je nivo Sane u Prijedoru i voda u Novom Gradu.


Nekoliko objekata je pod vodom i u Docu, Srpskim Toplicama, te u ulici Save Kovačevića u Boriku, a određeni objekti su ostali zarobljeni zbog toga što se velika količina vode prelila preko nasipa u Česmi i sada ne može da se vrati, tako da se radi na tome da se naprave odvodni kanali koji bi omogućili povlačenje vode.

Pitanje snabdevanja električnom energijom još nije rešeno u Lazarevu i Česmi, dok problem sa pitkom vodom postoji na platou Manjač, gde se voda probila u pumpne stanice izvorišta "Gašića vrelo".
KLIZIŠTA
U klizištima i bujicama na području Zvornika 200 kuća je potpuno uništeno ili oštećeno, toliko da u njima ne može da se boravi - potvrđeno je iz Civilne zaštite RS-a.

Vodovod "Subotica", takođe, nije u funkciji zbog zamućenja. Danas je dogovoreno da ekipe preduzeća "Vodovod" probaju da izvrše određna premošćenja, kako bi bio osposobljen cevovod, koji je uništen zajedno sa mostom kod "Vitaminke".

Počelo je sumiranje štete i da se već sada može reći da je ona ogromna, kako na privatnoj imovini građana, tako i na javnoj infrastrukturi. Četiri mosta su uništena u ovim poplavama. Postojaće poteškoće u odvijanju saobraćaja, jer je put Banjaluka - Jajce na više mesta u prekidu, zbog učestalih odrona.

Problematična i jedna saobraćajnica u naselju Vrbanja gde je istoimena reka praktično odnela deo puta, tako da je oko 20 kuća ostalo bez komunikacije. Velika su i oštećenja na saobraćajnicama u naselju Česma i kod "Vitaminke", a u zoni Rebrovačkog groblja voda je potkopala saobraćajnicu u Bulevaru Stepe Stepanovića.

S druge strane, u klizištima i bujicama na području Zvornika 200 kuća je potpuno uništeno ili oštećeno, toliko da u njima ne može da se boravi - potvrđeno je iz Civilne zaštite RS-a.

U toj lokalnoj zajednici aktivno je više od 200 klizišta. Za život nije sigurno oko 40 kuća u Boškovićima, jer praktično tonu u zemlju. Stanovništvo je evakuisano. Uništeni su ili oštećeni kilometri lokalnih puteva.

Zbog neispravnosti, voda za piće stanovništvu se dostavlja cisternama.

Opštini Zvornik sada su neophodne pumpe za izvlačenje vode i topovi za sušenje. Pet pumpi dostavile su vatrogasne jedinice iz hercegovačke regije.

Na području opštine Bratunac stabilizuju se vodotoci, a veći broj klizista ugrožava lokalne puteve, tako da je blokiran lokalni pravac Bratunac - Drinjača u mestu Polom i u mestu Krasan polje, te Bratunac - Sase.

Klizišta su aktivirana i u opštini Lopare gde je direktno ugroženo više od 100 kuća, a oko 200 stanovnika je evakuisano.

Stalno se povećava i broj klizišta u opštini Srebrenica, gde ugrožavaju nekategorisane puteve. Blokiran je put Đoze - Orahovica, dok je putni pravac Potočari - Pečešte oštećen, javila je agencija Fena.Doboj - voda se povukla, mulj ostao na ulicama


U Doboju, pogođenom poplavama, voda se danas povukla, ali je na gradskim ulicama ostala velika količina mulja i u toku je sanacija terena, javili su mediji u Republici Srpskoj.

Kako je javila Radiotelevizija Republike Srpske, Doboj više nije u opasnosti od poplava, a posle povlačenja vode stanovnici čiste, izbacuju uništeni nameštaj i blato koje je vodena bujica nanela prethodnih dana.

U kontinuitetu se dostavljaju voda za piće, hrana, i ostale potrepštine.

Stariji stanovnici Doboja, koji pamte poplavu iz 1965. godine, kažu da vodena stihija nije bila ni blizu katastrofe koju su preživeli prethodnih dana, dodaje RTRS.

Republičke i lokalne vlasti apelovale su na stanovnike da pomognu policiji, vojsci, vatrogascima i pripadnicima Civilne zaštite u raščišćavanju, da bi što pre počela dezinfekcija i deratizacija celog područja, i tako sprečile zaraze i bolesti.

Još 45.000 korisnika nema električnu energiju


U Republici Srpskoj trenutno je oko 45.000 korisnika bez struje zbog situacije uzrokovane poplavama, potvrdio je direktor Direkcije za elektrodistribuciju električne energije u Elektroprivredi RS Dalibor Muratović.

U Doboju su u toku radovi i očekuje se da tokom dana dođe do postepenog napajanja električnom energijom, ali sve zavisi od toga koliko budu mogli da se stave u pogon poplavljeni objekti na kojima su veliki nanosi mulja.

Muratović je potvrdio da su u Doboj poslate ekipe i iz drugih distributivnih centara kako bi u minimalnom roku čim se za to stvore uslovi korisnici dobili struju, prenela je Fena.

U Šamcu se voda još ne povlači, pa onemogućava i ekipe elektrodistribucije da krenu s uspostavljanjem naponskog stanja na trafo-stanicama i snabdevanje građana električnom energijom.

Situacija u Bijeljini danas je značajno bolja i očekuje se da tokom dana u potpunosti bude normalizovano stanje u napajanju električnom energijom na području tog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije