Amerika protiv samostalnosti Srpske

M. Filipović

21. 03. 2014. u 21:15

U Briselu i Vašingtonu rasprava o pravima naroda na samoopredeljenje u okviru Bosne i Hercegovine. Hrvati za treći entitet u BiH, Sarajevo za reviziju „Dejtona“, RS za jaču autonomiju

BANjALUKA - Referendum na Krimu usijao je političku arenu u BiH, sve konkretnijim stavovima iz Srpske o pravima naroda na samoopredeljenje i sve radikalnijim zahtevima Sarajeva za revizijom „Dejtona“ radi ukidanja entitetske linije!

Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun optužio je Rusiju da finansira otcepljenje Srpske od BiH i zatražio hitnu intervenciju međunarodne zajednice, ali oglasila se i američka administracija stavom da „Ustav i Dejtonski sporazum ne daju pravo nijednom entitetu da se otcepi“.

Stav Vašingtona je jasan - teritorijalni integritet i suverenitet zemlje zagarantovani su Dejtonom.

- Retoričke spekulacije o secesiji nisu korisne, a bilo koja aktivnost koja bi vodila u pravcu podele predstavljala bi kršenje Dejtonskog sporazuma - naglasili su u ambasadi SAD u Sarajevu.

To je bila reakcija američke administracije na spekulacije da bi referendum na Krimu o pripajanju Rusiji mogao eventualno da posluži kao presedan za referendum o odvajanju RS iz BiH.

Komentarišući mogućnost da Srpska pokuša da sledi primer Krima, politički analitičar američke organizacije Veće za demokratizaciju politike Kurt Basiner izjavio je u petak u Sarajevu da je odnos sila između RS i Srbije drugačiji od odnosa u slučaju Rusije i Krima.

- U ovom trenutku ne postoji niko na političkoj sceni u Srbiji ko bi zagovarao nešto slično za RS - rekao je on i dodao da međunarodna zajednica ima odgovornost, ali i kapacitet da spreči takav epilog.

RUSIJA ZAHVALNA SRPSKOJ AMBASADOR Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Rusija zahvalna predsedniku Dodiku što dobro ocenjuje situaciju. - Dodik izdržava pritisak Zapada i uprkos njemu objektivno ocenjuje situaciju i daje svoje mišljenje koje se podudara sa ruskim, jer je objektivno. Sve je potpuno legitimno. Mi smo pričali i ranije, još 2007. i 2008. da će Kosovo stvoriti presedan i populacija Krima je iskoristila taj presedan, pri čemu je ovo što se tiče Krima potpuno legitimno za razliku od Kosova - naglasio je Bocan-Harčenko.

U raspravu o ustavnim promenama su se uključili i hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu:

- Kad je reč o ostvarivanju ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda, ni pitanje trećeg entiteta ne sme biti tabu u BiH.

Tonino Picula, poslanik SDP u Evropskom parlamentu, kazao je kako je razgovor o trećem entitetu legitiman, jer je hrvatsko pitanje u BiH još otvoreno:

- Ali Hrvati moraju paziti da ga sami ne zatvore ponavljanjem pogrešaka iz prošlosti, ili insistiranjem na onome što u ovome trenutku ne mogu dobiti.

Međutim, najviši zvaničnici RS tvrde da BiH ima budućnost samo na primeni izvornog „Dejtona“. Stava su i da, po Povelji Ujedinjenih nacija, kao i prema nizu drugih međunarodnih dokumenata svi narodi imaju pravo na samoopredeljenje do otcepljenja.

NEPRIJATELjSKI“

Nakon što je predsednik RS Milorad Dodik uputio čestitku rukovodstvu Autonomne Republike Krim i gradu Sevastopolj, povodom referenduma o nezavisnosti i izrazio uverenje da će stanovništvo Krima „graditi budućnost u sastavu Ruske Federacije“, reagovala je ukrajinska ambasada u BiH stavom da je reč o „neprijateljskoj izjavi prema Ukrajini“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

BL

21.03.2014. 21:25

Mi smo već odavno država, samo to mnogima nije jasno. Ne treba forsirati nešto što ne ide. BiH, Srbi i Hrvati ne doživljavaju svojom državom, niti će je ikada doživljavati i to je činjenica.Živjela Republika Srpska! Živjela Srbija! Uskoro jedna država!

phaze

21.03.2014. 22:43

@BL - niste nikad bili drzava ,niste drzava niti cete biti ,probali ste drzavu dobiti 92 pa niste probajte opet :D

Coa

21.03.2014. 23:57

@BL - Da ti nesto iskreno kazem. Amerika je te 92-ge bila toliko mocna da Republika Srpska nikada ne bi ni bila priznata u Dejtonu da nisu namenili BiH sudbinu USA saveznika Sadama Huseina i Osame bin Ladena. Dakle, u ocima zapada je BiH neodrziva tvorevina za jednokratnu upotrebu -tariguz drzava kojoj vreme istice

BL

22.03.2014. 11:44

@BL - Zavaravajte se vi Bošnjaci da BiH postoji koliko hoćete :D Nisam nacionalista, niti mrzim ikoga, ali činjenice su činjenice. Treba realno gledati na stvari. Jednostavno, niko ne doživljava u Republici Srpskoj vašu željenu državu kao svoju. Mi imamo sve odlike države, vi nas samo kočite u svemu. Zbogom, uskoro ;)

posteno govoreci

21.03.2014. 22:07

Ocekivati dobro, od americkog zla, je pretenciozno...to je zemlja koja je na najdirektniji nacin ucestvovala u istrijebljenju Srba u Hrvatskoj, Federaciji BiH i na Kosmetu o cemu bruji sav normalan svijet. Tako da se ne treba previse uzbudjivati oko njihovih izjava jer su po pravilu na stetu srpskog naroda. Ono sto su nam oni ucinili jedino se Hitler moze mjeriti sa tim.

al su brzi

22.03.2014. 09:04

Cim je u pitanju neka vest o Srpskoj, odma su tu balije da lupaju minuse. Samo napred Mile, kad su ovi nasi svi beskicmene babe. Kazi im; "Moze i promena dejtona, ako to vodi ka vecoj autonomiji Republike Srpske", ili pak kukaj na sav glas da "ovako vise ne moze, Republika Srpska mora biti kon-federalna jedinica sa pravom na nezavisnost ako se ovaj nivo ne kompetentosti upravljanja federacijom bih nastavi". Ma sta ti ja govorim Mile sta da radis....pametniji si ti od svih njih zajedno. Guraj!

прћо

22.03.2014. 14:08

Републици Српској фале само на возилима регистарске таблице па да заокружи државност,

bane

22.03.2014. 17:06

Polako ce stici sve na svoje mesto.Raspasce se i ta Amerika,puknuce kao sljiva,samo polako.Tada RS moze da se sjedini majci SRBIJI.BOG CUVA SRBE.

sabro

23.03.2014. 07:32

@bane - Ide @bane,upravo tako polako ali sigurno,2012 100hiljada ljudi trazilo je da Texas napusti Uniju,uguseni su,ali tiha voda brijeg valja

Obicni Srbin

25.03.2014. 18:01

Biblija nas uci da ne mrzimo, ali ja sam srecan sto mrzim nato i ameriku. neka ih nosi crni najcrnji djavo.