Potrebno više brige i preventive za zdravije zubiće kod mališana

D.LALIĆ

10. 10. 2019. u 19:46

Потребно више бриге и превентиве за здравије зубиће код малишана

Ambulanta za decu u Banjaluci

76 odsto dece u uzrastu od šest godina ima karijes mlečnih zuba, kaže Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja
Oralna higijena kod mališana nije na zadovoljavajućem nivou, pa je potrebno više brige posvetiti toj problematici, kako kod kuće, tako i u krugu škola i vrtića. Nužno je da se deca vode na preventivne preglede češće, ali i da imaju priliku za to, poručuju stručnjaci, koji su danas bili prisutni na otvaranju jedne stomatološke ambulante za decu u Banjaluci.


Prema statističkim podacima, samo 23 odsto mališana ima zdrave zube, što se, pre svega, pripisuje nedovoljnoj prevenciji. Upravo sa tim ciljem nastoji se otvoriti što veći broj dečijih stomatoloških ambulanti.


Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović ističe da podaci nisu ohrabrujući, pošto 76 odsto dece u uzrastu od šest godina ima karijes mlečnih zuba, a gotovo polovina ima karijes ranog detinjstva.


PROČITAJTE JOŠ: Lečenje infekcije mlečnih zuba


U isto vreme, kod pregleda dvanaestogodišnjaka utvrdili smo poražavajuće podatke da je 3,5 zuba po svakom detetu obolelo što je daleko više od evropskog proseka gde je u ovom uzrastu broj obolelih zuba od 0,5 do 1, rekla je Todorović i naglasila da je cilj Doma zdravlja da se otvaranjem školskih stomatoloških ambulanti poveća obuhvat dece preventivnim pregledima.


Tako je nova dečija stomatološka ambulanta i otvorena u okviru Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku u Banjaluci, u nastojanju da se stomatološka zaštita dece podigne na viši nivo.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao otvaranju, precizirao je da su Grad Banja Luka i Dom zdravlja zajedno finansirali opremanje stomatološke ambulante.


Na ovaj način će deci sa područja Borika, iz dve osnovne škole, biti omogućeni redovni pregledi i zaštita zuba – naveo je Radojičić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije