U KBC Dr Dragiša Mišović od kovida leče obolele mališane: Tek rođeni, a već se bore sa koronom (VIDEO)

I. KOVAČIĆ

petak, 10. 07. 2020. u 11:00

У КБЦ Др Драгиша Мишовић од ковида лече оболеле малишане: Тек рођени, а већ се боре са короном (ВИДЕО)

Foto D. Milovanović

Na lečenju trenutno 30 dece i 19 majki. Svi su kovid-pozitivni i svi dobijaju neophodnu terapiju. I kod najmlađih se javlja upala pluća
BEBU staru svega 24 dana u sobi Dečje bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu uzima u naručje medicinska sestra u skafanderu sa maskom i pod vizirom. Ruke u gumenim rukavicama pažljivo drže flašicu. Majka je u drugoj sobi i ne može da bude sa detetom. O malenoj devojčici iz Smederava punih pet dana neprekidno brinu lekari. Oporavlja se od teške upale pluća, čiji je uzrok kovid 19.

Ovaj prizor ekipa "Novosti" zatekla je juče u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu - kovid-centru za zbrinjavanje zaražene dece u Srbiji. Na lečenju u ovoj ustanovi trenutno se nalazi 30 dece i 19 majki. Svi su kovid-pozitivni i svi dobijaju neophodnu terapiju.

LEČENjE TRAJE PET DANA - NA lečenju od korone deca uglavnom provedu od pet do šest dana - kaže dr Olivera Ostojić. - Čim im se poprvi opšte stanje, otpuštamo ih kući, a 14 dana nakon prvog PCR testa upućuju se da urade drugi. Bebe ne otpuštamo iz bolnice dok im drugi nalaz PCR testa ne bude negativan, jer njihovo zdravlje je mnogo osetljivije i zato ih duže zadržavamo.

- U prvom talasu novorođenčad, bebe i starija dece nisu imala težu kliničku sliku - kaže dr Olivera Ostojić, upravnica ove bolnice. - Sada je drugačije, i kod dece se javlja upala pluća. Imamo i mnogo više zaraženih. U prvom naletu epidemije nisu radile škole, vrtići, tržni centri... Statistika pokazuje na sto zaraženih, samo jedan može da ispolji tešku kliničku sliku, a ako je inficirano hiljadu, onda će čak stotinu da razvije teži oblik bolesti. Tu je razlika između dva pika epidemije.

Među pacijentima dečje bolnice čak 70 odsto su bebe. O devojčici iz Beograda, staroj nepunih mesec dana, brine bolničko osoblje. Njena majka zbog pogoršanja kovida 19 smeštena je u istoj bolnici.

- Kod nas su i četiri bebe iz Novog Pazara stare svega nekoliko dana - kaže nam dr Ostojić. - One su zbrinute sa svojim majkama i zasad su dobro, samo jedna je morala da dobije kiseonik i da neko vreme provede u inkubatoru.

Medicinska sestra brine o bebi staroj 24 dana

Prema rečima naše sagovornice, kod beba se uglavnom ne razvija upala pluća. Kod njih se simptomi infekcije virusom korona najčešće pokazuju kao blage temperature i dijareje.


Tinejdžeri su, međutim, nešto sasvim drugo.

Na drugom spratu "Mišovića" leže starija deca. Sobe devojčica i dečaka su razdvojene, jer, kako naglašava glavna sestra Zorica Radošević, nije vreme za simpatije. U sobi gde su devojčice čuje se smeh, a dr Olivera Ostojić ih opominje da se smire i da stave maske:

Mali pacijent Filip (12)

- Sve one se leče od upale pluća. Zato su i hospitalizovane da im se stanje ne bi pogoršavalo.

Dve sedamnaestogodišnjakinje iz Beograda kažu da su prvi simptomi bili bol u grudima i gubitak čula ukusa i mirisa. Bilo je to više nego dovljno za sumnju na koronu:

- Bolje nam je otkad pijemo lekove. Ovde smo se i sprijateljile - kažu devojčice.Kod dečaka atmosfera je mirnija. Svako je u svom krevetu. Vreme prekraćuju igricama na telefonu. Među šesnaestogodišnjacima je i četiri godine mlađi Filip.

Dr Olivera Ostojić

- Sviđa mi se društvo starijih, ali uglavnom provodim vreme uz telefon, jer moram da mirujem - kaže nam. - Mama i tata dolaze u posetu, ali mogu da ih vidim i pozdravim samo sa prozora.

Od početka epidemije virusa korona nijedno dete zbog pogoršanja kovida 19 nije moralo da se intubira i priključi na respirator.

- Trudimo se da tako i ostane - ističu lekari "Mišovića".

Tim Dečje bolnice u "Mišoviću"Pratite nas i putem iOS i android aplikacije