Ako ste se nadali da su vanzemaljci - nisu: Evo koje odgovoran za pojavu svetlećih objekata na nebu iznad Srbije (VIDEO)

NovostiOnline

19. 04. 2020. u 08:37

Građane Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Hrvatske sinoć su uznemirili čudni svetleći objekti koji su se pojavili na nebu

Ако сте се надали да су ванземаљци - нису: Ево које одговоран за појаву светлећих објеката на небу изнад Србије (ВИДЕО)

Foto printscreen YouTube

Građane Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Hrvatske sinoć su uznemirili čudni svetleći objekti koji su se pojavili na nebu.


Naravno, nije dugo trebalo da internetom počnu kružiti teorije kako je reč o vanzemaljcima.


Ipak, nema razloga da se plašite. Reč je o satelitima iz grupe Starlink koje ćete moći videti i večeras na nebu u 20:15 sati, a kretaće se u smeru jug-sever, prenosi bosanski portal „Kliks“.


​Američka svemirska kompanija „Spejs Iks“ lansirala je 18. marta šestu grupu od 60 satelita koji se trenutno nalaze na visini od oko 280 kilometara iznad tla i polako se penju ka krajnjem odredištu, to jest na visinu od 550 kilometara gde se već nalaze prethodno lansirani sateliti.„Spejs Iks“ je od 24. maja prošle do 18. marta ove godine na raketama „Falkon 9“ lansirao šest grupa po 60 satelita. Pet od njih nije uspelo postići zadanu visinu, te se u orbiti oko Zemlje trenutno nalazi 355 Starlink satelita.


S obzirom da su još uvek relativno nisko, mogu se videti golim okom, čak i u sumrak.


​Sateliti se pomoću vlastitih jonskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 kilometara na sat.


Takođe, kada dođu na ciljnu orbitu neće biti „u voziću“ kao sada, već će biti ravnomerno raspoređeni oko naše planete.
Starlink je buduća konstelacija od 12.000 satelita koja bi trebalo da pruži globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom do kraja 2027. godine. Ilon Mask se nada kako će dobiti dozvolu da poveća broj satelita na 30.000.rs.sputniknews.com
— Centralna ljubavna uprava VODA je RAVNA (@Mi_ga_hvalimo) April 17, 2020

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Bane

21.04.2020. 05:21

@Ja - To su sateliti za internet koje će verovatno već sledeće godine koristiti.

Bane

21.04.2020. 05:20

@Prle i Tihi - Ništa u svemiru, po međunarodnoj konvenciji, ne može biti nečije vlasništvo. Prema tome... dabome. Nije loša malo nekad nešto pročitati pre nego što podeliš svoju mudrost s drugima.

verovali ili ne!

19.04.2020. 12:29

"Prel i Tihi" je apsolutno u pravu!Nebo iznad nase zemlje,u beskraj Vasione,je NASE NEBO!Osim ako negde ne naidjemo na neke druge vlasnike,i tu se dogovorimo,cije je sta?To isto vazi i za,recimo,plac kuce,njiva,basta...I na dole i na gore,to je svojina.Licna svojina!A sto ce svetu toliki sateliti?I kako je moguce da se to radi po sopstvenoj volji,samo zato sto "ja znam i imam cim"....Je neka druga prica.Medjutim,kada se "namnoze k'o pacovi"...Pasce i temperatura...Ima senke,nema zagrevanja!

Salle

19.04.2020. 13:24

počela je budućnost! tek će da nas nadgledaju i upravljaju našim vozilima a sleice i cipovanje ljudi ili neki uredjaj u vidu nanogavice ili pak neki tel. Hristos voskrese!

Zoran BGD

19.04.2020. 14:24

Šta... Oni to ispaljuju rafalno?... A mogućnost greške, kvara??? Ameri jedino rafalno ispaljuju laži

Mire

20.04.2020. 10:28

Od zemlje prave mikrotalasnu pećnicu. Čekaju samo pravi trenutak da je uključe. Ova predhodna leta su samo bile probe tih satelita.