Briga za otadžbinu i građane njemu najveća svetinja: Ivan (24) briljira na Kriminalističko-policijskom univerzitetu

Branko Puzović

ponedeljak, 09. 03. 2020. u 18:00

Брига за отаџбину и грађане њему највећа светиња: Иван (24) бриљира на  Криминалистичко-полицијском универзитету

Ministar Nebojša Stefanović uručuje Ivanu Košaninu prestižno priznanje - Srebrnu značku MUP Srbije/Foto Privatna arhiva

Deda mu bio u specijalnoj padobranskoj jedinici JNA, otac radio u MUP

SMATRAM da ljubav prema svojoj zemlji i obaveza da se njena sloboda i nezavisnost sačuvaju predstavljaju nešto uzvišeno. Od malena sam u porodici učen da je Srbija svetinja, da nema ništa časnije nego biti na braniku otadžbine. To je, između ostalog, bio razlog da postanem pripadnik MUP Srbije.

Ovo ponosno kaže Ivan Košanin (24), iz Beograda, kome je, kao najboljem studentu informatike i računarstva prve generacije Kriminalističko-policijskog univerziteta, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio prestižno priznanje - Srebrnu značku MUP Srbije.

Danas, zaposlen je u Odeljenju za razvoj, Odseku za geografsko informacioni sistem (GIS) Sektora za analitiku, telekomunikacije i informacione tehnologije MUP Srbije. Uz to, student je doktorskih akademskih studija Informatike i računarstva na Kriminalističko-policijskom univerzitetu.

- Još u drugom razredu osnovne škole zavoleo sam računare, pa je bilo logično da se opredelim za informatiku, a policiju sam zavoleo kao mali, zahvaljujući jednoj kompjuterskoj igrici - kaže Ivan. - Studije nisu bile nimalo lake, ali sam već na početku sebi postavio jasan cilj, da budem najbolji u klasi. Kada mi je jednom bilo teško, otac mi je rekao da nije bitno kako je na početku trke, bitno je prvi proći kroz cilj. Te njegove reči, kao i saveti majke, da treba biti uporan, odzvanjale su u mojim mislima u trenutku kada mi je ministar, na svečanosti, dodeljivao nagradu. Bio sam ponosan što sam cilj postigao.

Veliku podršku pružili su mu, kaže, otac Milanko, majka Mirjana, brat Filip, sestra Kristina i devojka Kristina. Uniforma je, veli, porodična tradicija: njegov sada počivši deda Milorad, sredinom prošlog veka, bio je pripadnik specijalne padobranske jedinice tadašnje JNA, a otac je svojevremeno radio u MU.


- Na završnoj godini fakulteta, kolege i ja dobili smo priliku da radimo u MUP Srbije, što je ogromna čast i odgovornost - ističe Ivan. - Na poslu i na doktorskim studijama, bavim se, između ostalog, Geografskim informacionim sistemom, odnosno njegovim istraživanjem, kako bi se poboljšalo i učinilo još efikasnijim njegovo korišćenje u raznim sektorima MUP. To je kompjuterski sistem za prikupljanje, čuvanje, obradu, analizu, prikaz i korišćenje podataka sa površine Zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:
Stefanović: Policija zaplenila 750 kilograma marihuane (FOTO/ VIDEO)

Objašnjava Ivan da Sektor za analitiku, telekomunikacije i informacione tehnologije, kome pripada i Odsek za GIS, omogućava nesmetano funkcionisanje delova MUP. Takođe, ima značaj za građane.

- Odsek za GIS ima više preventivnu i analitičku ulogu u mnogim oblastima rada MUP, poput saobraćajne policije - kaže Košanin. - Pomoću GIS, na primer, obavljaju se prostorne analize saobraćajnih nezgoda. Koristi se i za potrebe analitike, izradu mapa i karata, te u radu dežurnih službi MUP.

- Kao svi moji vršnjaci, bio sam svakodnevno korisnik "Fejsbuka", tada sam prvi put čuo za krađu identiteta, lažno predstavljanje, hakovanje i zainteresovalo me kako se od toga zaštititi, pa sam se odlučio da se na studijama ozbiljno tome posvetim - kaže Ivan. - Mnogi, pogotovo starije generacije, na pomen policajca prvo pomisle na pozornika na ulici. Danas, pored takvog posla, u policiji se mnogo radi na bezbednosti informacionih sistema, čuvanju podataka o građanima. Policajac više nije samo onaj ko juri kriminalce. On je prijatelj svakog građanina, neko ko istinski čuva, poštuje i voli svoju zemlju. Na Kriminalističko-policijskom univerzitetu, pored tradicionalnog smera Kriminalistike, postoje i departmani Informatika i računarstvo, te Forenzičko inženjerstvo, na kojima mladi mogu da steknu pošten i častan posao, pun izazova, nekada i opasnosti, kojim se iskazuje ljubav prema državi i da služe i štite građane.BUDUĆI PROFESOR

- Angažovan sam i kao saradnik u nastavi MUP, izvodim vežbe na nekoliko predmeta iz oblasti softverskog inženjerstva - kaže Košanin. - Nastojim da budem što bolji u svom poslu, učim od iskusnih kolega, da jednog dana postanem profesor, znanja kasnije prenosim mladima koji će biti stub Srbije. Takođe, da doktoriram na vreme. Sa profesorom dr Petrom Čisarom i dvojicom kolega pretprošle godine sam predstavljao Univerzitet na međunarodnoj konferenciji u Mađarskoj o visokotehnološkom kriminalu protiv koga nijedna država ne može samostalno da se bori. Na brojnim radionicama razmenjivali smo iskustva sa studentima raznih zemalja, što je za mene predstavljalo poseban značaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Marijana

09.03.2020. 21:55

Ivane čestitam,sve pohvale! Ne poznajem mladju i talentovaniju osobu da je toliko ostvarila uspeha na profesionalnom nivou.Svaka čast , ti si primer koji mladi ljudi treba da slede! Trud se uvek isplati,zelim ti sve najbolje i u privatnom zivotu.

mixer

09.03.2020. 22:06

Ivan je svojim marljivim radom, zalaganjem i borbenoscu stigao do mesta na kom je sada, ali njegovo vreme tek dolazi. Samo napred.