MALI Srećko (5) iz Poljne kod Trstenika, koji je ostao siroče 12. decembra 2018, kada su mu se roditelji udavili u bunaru, napustio je prošle nedelje hraniteljsku porodicu. Kako saznaju "Novosti", krenuo je na adaptaciju u jednu porodicu, koja će ga, najverovatnije, usvojiti. Tačno 14 meseci posle tragedije u kojoj je izgubio majku Slađanu (50) i oca Časlava (57) Anđelkovića, mališan čiju sudbinu je pratila cela Srbija, biće u tzv. periodu privikavanja kod budućih usvojtelja do šest meseci.

U Centru za socijalni rad u Trsteniku nisu mogli da govore o slučaju zbog zakonskih ograničenja. Prema podacima, do kojih su došle "Novosti" iz više drugih izvora, između dečaka i potencijalnih usvojitelja, koji su iz Srećkovog rodnog kraja, već se pri prvim susretima pokazala izuzetna naklonost.

- Ceo postupak je vođen vrlo pažljivo i u skladu sa strogim pravilima službe. Potencijalni usvojitelji su izuzetan bračni par koji je pokazao da je sa dečakom vrlo kompatibilan i neverovatno se uklapaju - navodi nezvanično izvor "Novosti".

Pre samo godinu dana takav rasplet je bio nezamisliv. Omaleni, promrzli dečkić, koji je četiri dana bio sam u kući, pokriven samo ćebencetom pokazao se kao junak. Počeo je da plače, tražeći roditelje Slađanu i Časlava, ali njih nije bilo. U to vreme bili su mrtvi, u bunaru dubokom šest metara.

- Bio sam te noći da izjavim saučešće u komšiluku, u jednoj drugoj porodici u selu - svedoči za "Novosti" Raka Popović, prvi komšija porodice Anđelković. - Došao je Saša Dimitrijević, meštanin, i rekao da je čuo dete kako plače. Shvatio sam to ozbiljno, krenuo da zovem prvo Časlava, pa Slađanu. Bili su nedostupni. Znao sam da nešto nije u redu.


Nova porodica živi blizu dečakovog rodnog sela PoljnaMeštani su pozvali policiju, ušli u kuću i tu zatekli uplašenog dečaka. U slučaj se odmah uključio Centar za socijalni rad iz Trstenika. Dete je sanitetom hitno prebačeno u kruševačku bolnicu i posle sedam dana oporavka pušteno na kućno lečenje. Privremeni dom našli su mu stručnjaci Centra za socijalni rad i Srećko je počeo da živi kod hraniteljske porodice. Vratio se i u vrtić.


PROČITAJTE JOŠ.
Vatikanski tajni arhiv preimenovan u Apostolski arhiv

Uz posebnu pažnju saopšteno mu je šta se dogodilo. U međuvremenu, Anđelkovići su sahranjeni, a oproštaju na lokalnom groblju u Poljni prisustvovalo je celo selo. Svi su se pitali šta će biti sa Srećkom. Dečak je nekoliko dana pre tragedije bio bolestan. U subotu je primio injekciju, ali u nedelju nije imao ko da ga odvede u Dom zdravlja.

Njegovi roditelji bili su u braku duže od šest godina, a oboje su iza sebe imali po brak. Časlav je oko godinu dana bio oženjen devojkom iz Makedonije. Slađanin prvi suprug je preminuo, a iz tog braka ima sina.

Obdukcijom je utvrđeno da su supružnici nastradali usled utapanja.


Slađana i Časlav Anđelković


BILI SU SITUIRANI

NAJBLIŽI rođaci Anđelkovića ispričali su za "Novosti" da su Časlav i Slađana bili situirani, da je glava kuće radio u "Prvoj petoletki" i da su imali veliko imanje sa kompletnom mehanizacijom, kao i stan u Trsteniku. Meštani Poljne imali su podeljeno mišljenje o pokojnicima: jedni su nam rekli da su umeli da se "posluže" tuđim poljoprivrednim proizvodima, drugi pak da su bili čudni i štedljivi, a da je Časlav bio široke ruke, spreman da svima da i pomogne.


CELA SRBIJA UZ DEČAKA

INTERESOVANjE javnosti za Srećkovu sudbinu ponovo su probudile "Novosti" krajem prošle godine. Tada je objavljeno da je dečak ušao na listing za usvojenje u kojem je 10 porodica, ali da je sam postupak usvajanja tekao sporije nego što su se stručnjaci nadali.