ČOVEK treba da veruje i bori se razumno, ali i da dopusti da se to nešto što mu je namenjeno i desi. Htela sam da probam zbog svog mira i zbog svog srca, pa ako mi je rečeno - biće.

PROČITAJTE JOŠ - FESTIVAL OPLODNjE: Zavirite uživo u svet stvaranja života

Ovim rečima svoju priču započinje Aleksandra Živković, koja se u 50. godini prvi put porodila. U sredu je, na niškoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo, donela na svet zdravu devojčicu Helenu. Aleksandri je to prva trudnoća, a ostala je u drugom stanju uz pomoć vantelesne oplodnje.

PROČITAJTE JOŠ - “PRETEKLA” ATIFU LjAJIĆ: Rodila blizance u 74. godini (VIDEO)

- Beba je dobro, hvala Bogu. Juče sam je dojila prvi put pa je i za mene to neverovatan osećaj - kaže nam Aleksandra, koja ne krije da je od sreće i zaplakala kada je prvi put na grudi privila svoje čedo.

Ova novopečena mama, inače farmaceutski tehničar, kaže da je malo zbunjuje publicitet jer nije navikla. Ipak, volela bi da podstakne žene, da im predoči da nikada ne treba odustati.

Njoj nije bilo lako. Život kao da je čekao da joj se sve kockice slože pa da se tek onda ostvari u jednoj od važnijih uloga u životu svake žene. Da bude majka, priželjkivala je i ranije, ali... Školovanje, karijera, krediti i tako dođe vreme za poslednju priliku, i to u pravom smislu te reči.

- U toj "priči" sam već dugo, ali su finansije bile najveći problem - kaže Aleksandra. - Nekoliko godina radila sam više poslova da bih uštedela. Pomoglo mi je i nekoliko prijatelja. Tako sam prikupila novac za jedan pokušaj vantelesne oplodnje, i eto, uspelo nam je.

Na prvi pogled, malo ko bi poverovao da Aleksandra ima 50 godina, a ona u šali kaže da je rođena "daleke 1969, čak u prošlom veku". Odlučila je da bude samohrana majka jer se oseća i sposobnom i odgovornom.

- Podržavam svaki pokušaj koji će ženu učiniti majkom i srećnom - govori nam ova hrabra žena. - Svedoci smo, nažalost, da oni koji stvore novi život mogu i da ga unište. Tako da je roditelj onaj koji čuva, brine i voli. A, kada je reč o tome što sam sama, verujem da nema pravila ni za šta u životu i niko ne garantuje ni ljubav ni vezu. Kada nešto želiš boriš se sam za to, a ako se pojavi partner koji to podržava onda je još bolje.

NAJBOLjE DO 25. GODINE

PROFESOR dr Eliana Garalejić, načelnica Odeljenja za vantelesnu oplodnju GAK "Narodni front" u Beogradu kaže da je zarad zdravog potomstva najbolje prvo dete roditi do 25. godine:

- Nisam upoznata sa slučajem mame iz Niša, ali je stav da sa trudnoćom ne treba čekati te godine, jer raste mogućnost komplikacija i po trudnicu i po dete. Što je žena starija, smanjuje se mogućnost da spontano ostane u drugom stanju, a i šanse kod vantelesne oplodnje se umanjuju. Štaviše, sve manje je žena mlađih od 35 godina sa vlastitim jajnim ćelijama. To je postao veliki problem u svim razvijenim evropskim zemljama.

PODRŠKA PORODICE

ALEKSANDRA je rodom iz Vlasotinca i potiče iz ugledne apotekarske porodice. Njena majka Žana i brat Miloš, koji su joj bili i velika podrška tokom trudnoće, takođe su farmaceutski tehničari.

- Svi kažu da Helena liči na ujaka i mnogo sam srećna zbog toga. Trudnoću sam, inače, iznela bez problema - kaže ova mama.