SRĐAN Bagonja (37) iz Veternika kod Novog Sada ostao je nepokretan posle saobraćajne nesreće, ali ne gubi nadu da će stati na svoje noge. On se uzda u tretman matičnim ćelijama i rehabilitaciju, ali je za to neophodno mnogo novca, koji on i njegova majka nemaju dovoljno ni za svakodnevne potrebe.

- Svaki njegov lek plaćamo, kao i pelene i katetere. Svaki dan mu dolazi fizioterapeut na po sat vremena, što košta 1.000 dinara ili 30.000 mesečno, a naša jedina primanja su njegova naknada za tuđu pomoć i negu od 27.800 dinara i moja penzija od 16.000 - navodi Srđanova majka Anka, sa kojom živi i koja jedina brine o njemu.

Srđan je nastradao u teškom saobraćajnom udesu 5. juna prošle godine na putu Novi Sad - Temerin, kod Bačkog Jarka. Sa trojicom drugara išao je automobilom na privatni građevinski posao u Temerin, kad je u njih udario kombi, koji je obilazio vozilo sa prikolicom. Sva četvorica su teško povređena, a Srđan na mestu suvozača najteže, jer mu je povređena kičmena moždina. Posle nesreće je bio u komi, a kasnije mu je odstranjena slezina.

Zbog povrede kičme Srđan je oduzet od struka nadole i vezan za kolica, ali je psihički jak, sa ciljem da prohoda do iduće godine.

Majka napominje da Srđan ima i desetak dekubitalnih rana, koje previjaju patronažne sestre. Te rane je potrebno da se operišu, za šta je takođe neophodno obezbediti novac.

PROČITAJTE JOŠ: Rođeni istog datuma, istog dana u nedelji, u razmaku od pet godina: Aleksandar je za rođendan dobio sestru, već 51 godinu duvaju svećice istog dana

Srđan Bagonja sa drugarima Foto Privatna arhiva

Pomoć za Srđana prikuplja se preko fondacije "Budi human", koju je osnovao Aleksandar Šapić. Ljudi dobre volje, koji žele da pomognu Srđanu, mogu uplatiti priloge na račune - dinarski: 160-552145-13 i devizni: 00-540-0004248.2. IBAN: RS35160005400004248212 SWIFT/BIC: DBDBRSBG. Na uplatnici kao svrhu uplate treba napisati "Donacija za Srđana Bagonju", a u rubrici "primalac" upisati: Humanitarna fondacija "Budi human" Bulevar Milutina Milankovića 120d, Novi Beograd.

Može se pomoći i porukom putem mobilnog telefona, koja vredi 200 dinara, ako se upiše 702 i pošalje na 3030. Za SMS iz dijaspore (cena 20 švajcarskih franaka) potrebno je upisati human702 i poslati na 455.

KUTIJE ZA PRILOGE

SRĐANOVA majka kaže da su za njegovo lečenje od države dobijene samo dve jednokratne pomoći od po 15.000 dinara posredstvom Centra za socijalni rad. Akcije za pomoć, ubacivanjem priloga u kutije, organizuje grupa "Veternik za Srđana".