ZA manje od 24 sata, težak život Nikole Petrovića (19) iz Ugrinovaca, kod Beograda, i njegovih maloletnih sestara Nevene (14) i Nikoline (10) počeo je da se menja iz korena. Zahvaljujući hitnoj reakciji Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, da se izmene postojeći propisi iz socijalne zaštite, Nikolići će od Grada Beograda dobiti opremljen stan na korišćenje do njihovog osamostaljivanja, kao i finansijsku pomoć svakog meseca - Nikola u iznosu od 50 odsto prosečne plate u prestonici, dok će devojčice mesečno dobijati četvrtinu tog iznosa.

Kako otkriva za "Novosti" Nataša Stanisavljević, gradski sekretar za socijalnu zaštitu, veoma je važno što će novim sistemskim rešenjem, koje će se naći pred odbornicima Skupštine grada krajem decembra, biti zbrinuto još dvadesetak porodica koje su se našle u sličnoj situaciji. Reč je o slučajevima kada su roditelji preminuli, a jedan od braće ili sestara je preuzeo brigu o ostalima.

- Grad će toj deci, ako na drugi način ne mogu da obezbede smeštaj, dodeliti stan na besplatno korišćenje, koji će i opremiti - otkriva Stanisavljevićeva. - Kako bi im pomogli da se osamostale, oni će svakog meseca dobijati 50 odsto od prosečne plate u glavnom gradu, što trenutno iznosi oko 33.000 dinara, dok će braća ili sestre dobijati 25 odsto prosečne zarade. U slučaju Nikole i njegovih sestara, to će iznositi oko 60.000 dinara. Naravno, oni će i dalje imati pravo na smanjenje računa za komunalne usluge, jednokratnu pomoć, stipendije i sve ostale olakšice koje im pripadaju, kao i našu pomoć prilikom zapošljavanja.

PROČITAJTE JOŠ - Živeo je i uz sveću, pozajmljivao da preživi. Roditelji su mu preminuli pred očima: Nikola (19) pohađa srednju školu, sestrama je i otac i majka, a sve troje strepe šta će biti sutra


Naša sagovornica ističe da Grad na ovaj način već pomaže decu koja izađu iz sistema socijalne zaštite, kao što su domovi ili hraniteljske porodice. Oni imaju obezbeđen krov na glavom i mesečnu finansijsku pomoć, sve dok se ne osamostale.

- Sistem socijalne zaštite je pokazao svoju efikasnost i time što je u rekordnom kratkom roku, uz izuzetno angažovanje zamenika gradonačenika, nađeno kompletno i, što je najvažnije, sistemsko rešenje za porodice koje će se naći ili su već u situaciji kao Nikola Petrović - ističe Stanisavljevićeva.

Gradski funkcioneri Goran Vesić i Nataša Stanisavljević Foto P. Mitić


Pored pomoći Grada Nikoli i njegovim sestarama na duži vremenski period, što je njima i najvažnije, našoj redakciji se svakodnevno javlja veliki broj čitalaca koji žele da ovoj deci, koja su ostala bez oba roditelja, pomognu.

Akciji su se juče priključile i "Srbijašume", koje će im uputiti pomoć. Drugari iz Pravno-poslovne škole "Dimitrije Davidović" u Zemunu, koju pohađa Nikola, već nedelju dana prikupljaju novac, a pridružili su im se i vršnjaci iz Zemunske gimnazije.

NIKOLINA VELIKA ZAHVALNOST

Više nego lepe vesti da će, konačno, posle života u bedi i nemaštini od rođenja, moći pristojno da živi, ostavile su Nikolu bez teksta. Ovaj skroman mladić, koji nikada nije jadikovao zbog teškog života, zatečen je onim što mu se dešava od objavljivanja teksta u "Večernjim novostima".

- Ne znam šta da kažem, potpuno sam zbunjen - rekao nam je Nikola. - Ne mogu da nađem reči kojima bih izrazio zahvalnost gospodinu Vesiću i njegovim saradnicama. Smeštaj je nešto što me je brinulo, pre svega zbog plaćanja kirije i brige o sestrama, tako da nemam reči da opišem koliko mi to znači. Beskrajno hvala i za finansijsku pomoć! Velika zahvalnost i svim ostalim ljudima koji su se javili da nam pomognu.