Srpske zanatlije donele opanak u Uzbekistan, oko im privukle elegantne meštanke u narodnim nošnjama

D. B. M.

03. 12. 2019. u 08:41

Српске занатлије донеле опанак у Узбекистан, око им привукле елегантне мештанке у народним ношњама

Foto Privatna arhiva Naša delegacija na Sajmu

Zanatlije iz naše zemlje nedavno učestvovale na Međunarodnom Festivalu narodnih rukotvorina u Kokandu

KOKAND, grad na istoku Uzbekistana, nedavno je bio svetska prestonica zanata. Ispred palate "Hudojorkon", u izlagačkim paviljonima, pod posebnim šatorima, ruku svojih dela, izlagale su zanatlije iz 78 zemalja. Među 1.116 radova domaćina i još 191 iz drugih zemalja, bila su i dela majstora iz Srbije.

Pročitajte još: Četiri decenije novosadski kulinar osvaja pehare,a sad je spreman za novi rekord: Nećko pravi talandaru za Ginisa

Restaurator Vaso Popengov, umetnik za intarzije Dušan Rakić, klesar Ivan Đorđević i opančar Dejan Milosavljević, predstavljali su veštine srpskih zanatlija. Na manifestaciji čiji je pokrovitelj bio Šavkat Mirzojev, predsednik Uzbekistana, predavanje je održao i Saša Srećković, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu.

- Ideja o održavanju Festivala proizašla je iz želje da se više prouči i popularizuje drevna kultura, istorija i narodna umetnost Uzbeka - kaže Srećković za "Novosti". - Njihove zanatlije, pre svega, poštuju princip majstor-šegrt, koji je i danas neprikosnoven, a sačuvane su i zanatske "dinastije". Bilo je teško da ispratimo sve događaje, počev od izloženih vrhunskih proizvoda zanata i primenjenih umetnosti, poput onih iz Turkmenistana, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i, naravno, zemlje domaćina. Često smo bili u dilemi da li da gledamo zanatske proizvode ili otmene posetioce i domaćine Festivala. Posebno su nas impresionirale elegantne žene u narodnim svečanim nošnjama iz raznih regiona Uzbekistana, koje su ponosno nosile ili vodile sa sobom mnogobrojnu decu.

Pročitajte još: Rođena je u Kazahstanu, došla je ovde u goste pre 19 godina i - ostala: Galija obožava roštilj i kafu kod Hrama, uživa u kupovini na Kaleniću i kaže da se Beogradu vraća kao kući (FOTO)

Saša Srećković

Ipak, najjači od svih utisaka, za učesnike iz Srbije, bilo je iskreno gostoprimstvo domaćina.

- Te gotovo filmske, ali spontane scene su nam se zauvek urezale u sećanje - kaže Srećković. - Stanovnici Kokanda su nas bez prestanka zaustavljali, uz osmehe i obavezno fotografisanje. Na tradicionalnom bazaru su nam poklanjali i one začine koje nismo imali nameru da kupimo... Učesnici su pokazali dobro razumevanje duha modernog doba, jer se mnogi zanatski radovi odlikuju sjajnim dizajnom.

Izložene posude sa Bliskog istoka


POKLONI

NAŠE zanatlije su dostojno predstavile Srbiju i svoje zanatske veštine - kaže Srećković. - Srpski štand je bio izuzetno posećen. Ljubaznim domaćinima naši majstori uručili su i prigodne poklone - intarzijski rad, skulpturu u kamenu, opanke-suvenire... Stekli smo i dragocene kontakte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije