OD pamtiveka nema ime, ali su nastajanje jezera u derventskom selu Osinja, na samoj granici sa Gornjim Ceranima, pratile mnoga predanja i legende. Najstarija i "najglasnija" je ona da je jezero nastalo po legendi o devojci koju su u davna vremena hteli da udaju za momka za koga joj srce nije kucalo.

- Priča se da je devojka pobegla od mladoženje iz svatovske povorke jer nije htela da se uda za onoga koga nije volela - prepričava, za "Novosti", Savko Pećić Pesa, ovdašnji hroničar, književnik i publicista. - Čekao je voljeni i zajedno su se dali u beg. Bežeći od potere koja je krenula za njima, nabasali su na vrtaču. Oboje, držeći se za ruke, skoče u nju i propadnu u dubinu zemlje. Kada su skočili, iz zemlje je šiknula voda i zatvorila vrtaču.

Od tada je potekla i priča da se na tom mestu stvorilo jezerce, koje i dan-danas postoji. Nikada niko nije doznao kako su se dvoje mladih i neraskidivo zaljubljenih zvali, pa je tako jezero ostalo bez imena.

PROČITAJTE JOŠ - Istinita priča o jezeru koje je u jednoj noći ubilo 1.700 ljudi (VIDEO) 

Na obale jezera meštani dolaze i iz čiste znatiželje. Uvek sa neskrivenim zanosom, ali i oprezom, da ne omrknu. Da ih pomrčina, slučajno, ne zatekne i uhvati tu na jezeru. Decu plaše da sami i bez starateljstva, ne smeju prolaziti pored njega, jer će se onesvetiti i pasti u vodu. Drugi, opet, pričaju da se na tom mestu utopio neki pripiti seljanin, pa se, potom, često u obliku vukodlaka ukazivao prolaznicima koji bi od straha oboleli, izgubivši pamćenje i razum. Priča se da jezero nema ime i zbog toga što kad se u njega zagledaš, zaboraviš svoje ime, i ko si, šta si, i odakle si došao, sve dok neko ne naiđe i ne odvede te kući.

Ovo su samo neka od generacijskih predanja koja se prenose s kolena na koleno. Jedina je sigurna istina ta da se, očito iz strahopoštovanja, ni najhrabriji nisu drznuli da, od toliko legendi, kumuju imenu Bezimenog jezera!


ZABORAVILI DA SE VRATE

DVOJICA kumova iz Prnjavora, na glasu kao švaleri, posle dva dana odsustva bez traga i glasa, "pod zakletvom" kod kuće su se pravdali da su bez glasa, imena, razuma i para ostali pod uticajem mračne strane Bezimenog jezera. Navodno, do njega ih je namamila zlurada i ljubomorna konkurencija.