Srpski carinici štite i svetsku kulturnu baštinu: Sve učestalije krijumčarenje artefakata, starih i po nekoliko hiljada godina

V. ĆIRIĆ

25. 11. 2019. u 12:52

Српски цариници штите и светску културну баштину: Све учесталије кријумчарење артефаката, старих и по неколико хиљада година

Deo jevrejske svete knjige Tora na pergamentu,Foto Uprava carine

Granični prelaz Gradina svojevrsna rampa na kojoj se, osim tovara droge, zaustavlja ilegalna "seoba" antikviteta sa istoka na zapad

GRANIČNI prelaz, osim što je poznat po mestu na kome su mnogi tovari droge okončali putešestvije od proizvođača i dilera sa istoka do narkomana na zapadu evropskog kontinenta, sve je češće u žiži javnosti i zbog otkrivanja i sprečavanja krijumčarenja kulturno-istorijskog blaga u istom smeru. Iz bliskoistočnih zemalja i drevne Persije, područja zahvaćenih razmiricama i etničkim sukobima, sve je učestalije krijumčarenje artefakata starih i po nekoliko hiljada godina, za koje su kolekcionari na Zapadu spremni da basnoslovno plate kako bi upotpunili svoje depoe eksponatima koji potiču iz kolevke civilizacije.

Poslednji krupan "ulov" srpskih carinika, kada su pre deset dana u saradnji sa policijom, zaplenili svete jevrejske spise pisane na pergamentu, za koje se pretpostavlja da su izuzetno stari i vredni, samo potvrđuje njihovu budnost. Zbog profesionalnog pristupa i detaljnog pregleda automobila "folksvagen" nemačkih tablica, pohlepni 57-godišnji Libanac, sa boravkom u Berlinu, nije uspeo da prokrijumčari antikvitete, dragocene spise koji su deo svetske kulturne baštine.


PROČITAJTE JOŠ: Uhapšene dve osobe zbog pokušaja krijumčarenja 14 Egipćana


Podsetimo, otkriveni su svitci, odnosno delovi jevrejske svete knjige Tora, pisani na hebrejskom i na pergamentu, a zaplenjena je i "ambalaža" - kutija od goveđe kože i bakarni cilindar ukrašeni poludragim ili dragim kamenjem.

Otkriveni predmeti su na detaljnoj proceni kod stručnjaka, da utvrde da li je reč o originalnim spisima - delovima Tore i pergamentu, ili je sve dobra kopija. A vinovnik krijumčarenja biće procesuiran pred pirotskim pravosudnim organima.


Pregled carinika na Gradini, na ulazu u Srbiju,Foto V. Ćirić

"Novosti" od jednog dugogodišnjeg carinika saznaju da arheološke iskopine iz pomenutih zemalja i drugi vredni eksponati, često završavaju na zapadnoevropskom tržištu, jer je sasvim sigurno da se nikad nijedna carina ne može pohvaliti time da je sprečila baš svaki pokušaj krijumčarenja.

- Nekome rat, nekome brat. U ovim zemljama, iz kojih uglavnom potiče ovo i slično blago, se ratuje, ljudi ginu, ostaju bez domova, ali nisu svi opsednuti time i zabrinuti zbog ljudskih i nacionalnih tragedija. Ima i onih koji u svemu traže šansu za zaradu. Takozvani arheolozi amateri i slični njima, tragaju po iskopinama i ruševinama, i nakon što detektorima pronađu određene vrednosti, brzo nalaze i kupce na Zapadu. Posao je kompletno uigran tako da nije teško doći do novog vlasnika, a osim kopnenim putem razni artefakti se krijumčare i brodovima, i avionima. Pouzdano znam da su i naše kolege u Bugarskoj takođe uspešne u zaustavljanju krijumčarenja kulturno-istorijskog blaga u vidu novčića, starog nakita, pergamenta, svitaka - kaže izvor "Novosti" i dodaje da su oni koji prenose ovakve stvari samo plaćeni za krijumčarenje i da po pravilu blago nije njihovo, odnosno da jednostavno urade naručeni posao i poprilično budu plaćeni za to, odnosno da ni sami često nisu svesni vrednosti onoga što švercuju.


Kutija sa svitkom,Foto Uprava carine

Ipak, znaju da je bolje krijumčariti iskopine i novčiće, umesto droge za koju su im sigurne zatvorske kazne.

- Kad budu uhvaćeni, obično kažu da je to deo njihovog porodičnog nasleđa koje su poneli sa sobom, ali ta priča uglavnom ne "drži vodu". U čitav posao su, naravno, uključeni i stručni procenitelji, koji su neretko i sami veoma bogati kolekcionari - zaključuje ovaj radnik carine i dodaje da "carinik mora biti majstor sa sto zanata", kako bi znao šta je eventualno otkrio ili šta traži, kako mu iz neznanja ne bi nešta promaklo.

Identičan slučaj krijumčarenja kulturno-istorijskog nasleđa desio se početkom prošle godine, kada je uz veliki broj starih kovanica bilo i nekoliko svitaka na pergamentu sa arapskim pismom. Ovo blago, zlatne i srebrne novčiće, krijumčario je jedan Kurd iz Iraka za Nemačku u svom "mercedesu", tačnije u gumi tog vozila, kojim je navodno putovao kod bolesnog brata.


Zaplenjene kovanice,Foto Uprava carine

Ova pošiljka, sa delom istorije Iraka, otkrivena je takozvanim "busterom", kojim se skenira gustina materijala. Pomenuta naprava skenirala je gumu i videlo se da osim vazduha u njoj ima još nečega. Kada je skinuta i rasporena, ispostavilo se da je unutra 128 starih novčića i 11 komada pergamenta sa starim persijskim pismom, što je među kolekcionarima veoma traženo i dobro plaćeno.


JEVREJSKA ZAJEDNICA

ODMAH po zapleni antikviteta na Gradini, s obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je pozvana Jevrejska zajednica u Beogradu, iz koje je potvrđeno da su se pred carinicima našli delovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima, neophodno je da antikviteti budu podvrgnuti detaljnom veštačenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Joksa

25.11.2019. 14:10

Nasi carinici stite a na zapadu prodaju kod nas pokradene Ikone i ostale starine legalno prodaju po radnjama i aukcijama kao da ne postojimo, nažalost to je prava istina.