OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA


NA mnogaja ljeta! – poželeo je predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić pošto je zajedno sa Tovom Hartman, dekanom ONO Akademskog koledža u Jerusalimu presecanjem vrpce označio početak rada prvog Srpsko-jevrejskog centra "Sveti Sava i Jehuda Alkalaj" u Izraelu. Ovaj centar pandan je srpsko-jevrejskom centru otvorenom u septembru na Filološkom fakultetu u Beogradu. Na čelu oba centra je vodeći izraelski istraživač Holokausta prof. dr Gideon Grajf.

Pošto je presekao vrpcu centra u Jerusalimu, Stanić je obećao Matičinu podršku srpsko-jevrejskom centru, te poklonio kapitalna primerke Srpske enciklopedije i drugih kapitalnih izdanja ove najstarije srpske naučno-kulturne institucije.

Na ONO koledžu, najprestižnijem privatnom univerzitetu u Svetoj zemlji, trenutno se školuje 60.000 studenata iz Izraela i drugih država, a očekuje se da će od narednog semestra ovamo prispeti i studenti iz Srbije. U okviru novootvorenog srpsko-jevrejskog centra izučavaće se srpski jezik, kultura kao i istorija Jevreja u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ - Predsednik Srbije: Vezuje nas ista težnja da budemo "svoj na svome"

U saradnji sa Filološkim fakultetom u Beogradu, biće organizovana razmena studenata i gostovanja profesora.

Na svečanosti, zvaničnici sa obe strane podsećali su na srpsko-jevrejske veze duge hiljade godina: Dan Orijan, supervizor izraelske ambasade za Balkan, Milutin Stanojević, ambasador Srbije i Aleksandar Nikolić počasni konzul u Jerusalimu.

U veoma nadhnutoj besedi, doajen srpske diplomatije prof. dr Darko Tanasković izrazio je zadovoljstvo povodom otvaranja srpsko-jevrejskog centra koji kao ideja postoji odavno.

PROČITAJTE JOŠ - Gideon Grajf: Kako je Sveti Sava zadužio Jevreje

- Namera da kroz obrazovni sistem i institucionalizovanu kulturnu saradnju Jevreji i Srbi svoju dubinsku, intuitivnu bliskost u raznim oblastima nadgrade boljim i sadržajnijim uzajamnim poznavanjem postoji odavno. Stalno se, međutim, nalazilo nešto da spreči sprovođenje takvih planova i projekata u delo - rekao je Tanasković.

Proofesor Tanasković podsetio je i na tekst u beogradskom Jevrejskom almanahu 1959/1960, o odnosu Srba prema Jevrejima tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, kada je ugledni srpski književnik Božidar Kovačević (1902-1990) zabeležio da srpski seljaci i srpski narod uopšte, uvek su gledali u Jevrejima svoje bližnje, nikada ih nisu nipodaštavali, mrzeli, niti im želeli zla.

Kada su za vreme poslednjeg svetskog rata okupatori počeli istrebljivati sve Jevreje bez izuzetka samo zato što su Jevreji, srpski seljaci nisu se mogli načuditi zbog takvog postupanja neprijatelja.


Posle 80 godina od početka Drugog svetskog rata, rekao je Tanasković, čovečanstvo je opet pred velikim izazovima odbrane dostojanstvene kulture sećanja na žrtve holokausta i genocida. Srbi i Republika Srbija najoštrije osuđuju antisemitizam i sve oblike diskriminacije po osnovu bilo koje pripadnosti. Mladi se kroz obrazovni program i druge kulturne sadržaje dosledno vaspitavaju na tekovinama antifašizma.

- Ubeđen sam da osnivanjem ovog srpskog centra u Jerusalimu i istog takvog jevrejskog u Beogradu, centara koji već odavno žive u našim umovima i srcima, zajednički ugrađujemo blok najtvrđeg i najtrajnijeg granita u bedem protiv mržnje, a u slavu ljubavi - poručio je Tanasković.

O temeljima srpskog identiteta i tradicije srpskog naroda koje je postavio Sveti Sava koji je u Jerusalim hodočastio prvi put pre 790.godina, govorio je i prof.dr Milo Lompar, istoričar književnosti i predsednik zadužbine “Miloš Crnjanski”.

Svečanosti su prisustvovali i generalni sekretar Skupštine AP vojvodine Nikola Banjac i direktor Arhiva Vojvodine u Novom Sadu dr Nebojša Kuzmanović, zatim preživeli logoraši iz Jasenovca Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma i Gojko Rončević Mraović kao i učesnici jučerašnjeg Akademskog okruglog stola o srpsko-jevrejskim odnosima.

Posebno dirljiv trenutak bilo je izvođenje srpske i jevrejske himne u interpretaciji srpske operske primadone Jadranke Jovanović, a zatim i recital koji su priredile glumice Vjera Mujović i Ana Sofrenović. U spomen na žrtve Drugog svetskog rata održan je minut ćutanja.