Oduševljene lepotom naših svetinja na Kosovu i Metohiji, manastirima Gračanica, Visoki Dečani, Budisavci i drugim koje su obišle u prethodnih nekoliko dana, Radmila Savić i Ljiljana humanitarke iz Beča, ogorčene su položajem i situacijom u kojoj se nalazi srpski narod na Kosmetu.

Posle obilaska sela Cernice u kosovskom pomoravlju socijalno ugroženih porodica na centrlanom ali i severu Kosmeta, sumirajući utiske, ove dve žene kažu da su istovremeno i ponosne ali ogorčene.


- Upros tužnom utisku o životu našeg naroda koji najblaže rečeno na Kosmetu živi u potlačenom položaju, ponosne smo na našu decu, njihove roditelje i sve one koji opstaju u tim mukotrpnim uslovima. Jer, osim nedostatka slobode kretanja koja je osnov svega, život u stalnoj neizesnosti je mučan i težak - priča Radmila svoje prve utiske i dodaje da je pored dece koji su kaže, heroji naše današnjice podjednako teško i njihovim roditeljima.Ona je istakla slučaj porodice Vićentijević odnosno samohrane majke koja sa četvoro dece koja živi u maloj i skoro srušenoj kućici. I dok napomnju da su tokom svake posete donirali pomoć u novcu, ali i namirnicama, odnsono sredstvima za higijenu Radila i Ljiljana su deci u Cernici darovale i školski pribor i slatkiše.


- Susret dsa decom u Cernici za nas je bio jako emotivan .Oni su bili srećni što smo došli, a mi smo tu posetu završili sa suzama - priča Radmila podsećajući da je u maju mesecu učenicima škole Branko radičević iz Cernice prosleđena humanitarna donacija od 2.700 evra prikupljanih na humanitarnoj večeri u Beču kao i da su im dostavljena tri kompjutera.Posle posete kosovskom pomoravlju, humanitarke iz Beča posetile su i porodicu Džavrić iz Brestovika kod Peći, Draška (44) i njegovu suprugu Dijanu (34) koji imaju bolesnog petogodišnjeg Aleksandra i tri godine starijeg Jovana, a kojima su i ranije slale novac.


- Srećne smo što smo obišle i petočlanu porodicu iz Dobritina kod Gračanice kojima smo uručili kompjuter za troje dece, ali recimo i manastir Budisavci gde nekoliko starijih monahinja opstaje u albanskom okruženju baš kao i monahinje u manastiru pokrova presvete Bogorodice u Đakovici - ističe Ljiljana Ristić koja sa Radmilom organizuje humanitarne akcije u Beču, a zajedno najavljuju još šire i brojnije akcije prikupljanja pomoći širom Austrije za Srbe na Kosmetu.

- Do sada smo slale pomoć posredstvom naših saradnika na Kosmetu, a sada smo se i svojim očima uverile gde je i kome najpotrebija pomoć u našoj južnoj pokrajini - ističu Ljiljana i Radmila i dodaju da im je poseta našim svetinjama na Kosmetu ulila dodatnu energiju za dalje akcije prikupljanja pomoći za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

I dok podsećaju na akcije pomoći koje su ranije sprovodile posle tekstova u Novostima o porodici Košević izbegloj iz Hrvatske u okolinu Zubinog Potoka, porodici Džavrić iz Brestovika kod Peći i još nekoliko porodica, Radmila i Ljiljana ističu potrebu da zahvale brojnim donatorima iz Beča. Ipak, posebnu zahvalnost ističu Ostoji i Gospi Matić kao i Slabivi Kos iz Beča, gospođi Helgi Reigler, vlasnici restorana u Beču Milenku Šoškanu, kao i Slavenu Ristiću iz Republike Srpske.