Na Balkanu i istoku Evrope razvio se topli talas, a prema prognozi stranice „Sevir veder“ taj talas će se nastaviti i tokom nedelje i početkom sledeće nedelje.


Snažni južni vetrovi održavaće premeštanje vazduha i prenos topline od Mediterana prema istočnoj Evropi i zapadu Rusije.


Očekuje se da će se nastaviti tokom idućih nekoliko dana jer će se aktivni dinamički obrazac preko jugozapadne i središnje Evrope zadržati tokom vikenda.


Temperature će se povisiti u nedelju i ponedeljak i postepeno širiti na baltičko područje i delove Skandinavije pre nego što postupno padnu sredinom sledeće nedelje.


U zavisnosti od prizemnih slojeva, mnoga područja mogla bi da budu zarobljena pod jakim termičkim inverzijama - navedeno je u prognozi.Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na olujni jugoistočni vetar za 16. i 17. novembar.


"Danas i sutra u košavskom području i na planinama vetrovito sa jakim i olujnim jugoistočnim vetrom, koji će imati udare do 20 m/s, a sutra na području južnog Banata i preko 24 m/s", upozorava RHMZ.

Prema prognozi za nedelju, u
jutro po kotlinama i dolinama južne Srbije magla. Tokom

dana u celoj zemlji promenljivo oblačno sa dužim sunčanim periodima, vetrovito i toplo, osim u Timočkoj Krajini gde će biti oblačno i hladnije. Duvaće umeren jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama jak i olujni, a na jugu Banata i sa

udarima preko 24 m/s. Najniža temperatura od 4 do 15 stepeni, najviša od 18 do 21, na istoku oko 13 stepeni.


U toku noći ka ponedeljku u zapadnoj polovini zemlje naoblačenje sa kišom i pljuskovima.