Novosti darivale nameštaj obolelima od multiple skleroze

J. ILIĆ

četvrtak, 14. 11. 2019. u 21:55

Новости даривале намештај оболелима од  мултипле склерозе
"MS platforma Smederevo" najmlađe je udruženje u Srbiji

Kompanija "Novosti" darivala je kancelarijski nameštaj Udruženju obolelih od multiple skleroze u Smederevu. "MS platforma Smederevo" najmlađe je udruženje u Srbiji, a svojim akcijama već su privukli pažnju javnosti.

- Osnovani smo u martu ove godine, a okupljamo se u skromnom prostoru u Centru za kulturu, koji iznajmljujemo od Grada. Nameštajem koji smo dobili od kompanije "Novosti" kompletno smo opremili kancelariju, i ne mogu da opišem koliko smo zahvalni na ovom daru. Sada, zahvaljujući Novostima", imamo sve uslove za rad - kaže Danijela Pejov, predsednica "MS platforme Smederevo".


PROČITAJTE JOŠ - Navala na Putinovog lekara na severu Srbije: Ruski doktor za 10 dana pregledao 405 pacijenata


Danijela Pejov navodi da udruženje okuplja oko 40 članova, a da, prema njihovim saznanjima, od ove bolesti u Smederevu boluje oko 140 ljudi.

Najveći problem, navodi ona, jeste skupa terapija, zbog čega je većina obolelih od ove bolesti bez lekova koji im mogu značajno poboljšati zdravlje i život.

- Gotovo 90 odsto obolelih od multiple skleroze u Srbiji je bez terapije. Od 9.000 obolelih, terapiju prima svega 12 odsto, odnosno oko 1.200 ljudi - kaže predsednika "MS platforme Smederevo".


Lekovi za multiple sklerozu nisu na listi RFZO, a zbog visoke cene, država nabavlja male količine.

- Pokrenuli smo kampanju koja ima za cilj da postanemo vidljivi za društvo i državu, da skrenemo pažnju na to kako oboleli žive bez terapije. Želimo da se precizno utvrde standardi po kojima se određuje kome će terapija biti data, a kome ne, a pre svega da bude dostupna svima - priča Pejov koja i sama ne prima terapiju.

Svetski standardi su takvi da najkasnije tri meseca od dijagnoze treba da se počne sa terapijom. Ukoliko se primeni terapija, multipla skleroza može da se drži pod kontrolom.

Od ove bolesti obolevaju mladi ljudi, između 20. i 40. godine. Ako se ne leči, bolest vodi u težak invaliditet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije