Zoran ima penziju od 15.000 dinara i često nema za lekove: Novosađanin velikog srca poklonio kuću za decu obolelu od raka

Lj. P.

14. 11. 2019. u 22:15

Зоран има пензију од 15.000 динара и често нема за лекове: Новосађанин великог срца поклонио кућу за децу оболелу од рака

Foto Lj.P.

Zajedno sa suprugom odlučio da kuću od 100 kvadrata na Fruškoj gori ustupi deci koja se leče od opake bolesti

NIKADA nisam razmišljao o tome da je prodam. Mi smo već vremešni, nemamo snage da je održavamo kako bi valjalo, a i sve ređe smo odlazili na Frušku goru. Supruga i ja, zajednički smo odlučili da je poklonimo, a izbor je pao na NURDOR, udruženje koje pomaže deci oboleloj od najtežih bolesti. Sigurni smo da će toj deci pomoći u njihovom oporavku.

Ovako u dahu, suznih očiju, ganut iznenadnom medijskom pažnjom, objašnjava Novosađanin Zoran Kocić, svoj i svoje supruge Sofije Bajić, humani gest, da daruju kuću od stotinu kvadrata na Popovici, na obroncima Fruške gore.


PROČITAJTE JOŠ - “Ovo je pisani trag od Boga, srpskom narodu”: Dve porodice sa Kosmeta na isečenom drvetu otkrile krst!


Iako je, kako kaže ovaj čovek velikog srca, sentimentalno vezan za kuću u čijoj je gradnji šezdesetih godina kao dečak učestvovao sa ocem Jovanom, ipak je radostan, jer će u kući ubuduće biti čeljadi. Istina, treba je urediti, a Zoran i Sofija nisu bili u mogućnosti da to učine, ali veruju da će se uz pomoć dobrih ljudi brzo srediti kako bi bolesni mališani mogli tu da dođu na oporavak.

- Zoran je želeo da se kuća donira, ali smo razmišljali kome - priča supruga Sofija. - Videli smo da su neke donacije završavale gde ne treba, i na kraju smo se odlučili da to bude NURDOR, i da kuća bude namenjena isključivo deci oboleloj od najteže bolesti i njihovom oporavku. Sigurni smo da smo postupili ispravno.

Neizmerno zahvalna na vrednom poklonu, Jolanda Korora iz NURDOR-a, inače majka čiji je sada 19-godišnji sin bolovao od raka, veli da će Zoranova i Sofijina volja biti ispoštovana.

Foto privatna arhiva


- Dar je još vredniji kada se zna da Zoran ima penziju svega 15.000 dinara mesečno i da često nema dovoljno ni za lekove - govori Korora o humanosti novosadskog penzionera. - Ali zato ima veliku dušu i želju da pomogne bolesnoj deci. Kuća je na 302 metra nadmorske visine, gradski autobus vozi skroz do kuće, i biće vazdušna banja bolesnim mališanima. Ugovor o donaciji smo potpisali u sredu, a interesantno je da se to dogodilo na svetski dan dobrote i davanja, što sam tek kasnije saznala.

Jolanda dodaje da je dvorište u lošem stanju, jer Zoran zbog bolesti godinama nije mogao da odlazi tamo, ali da su se za manje od 24 sata od saznanja da je poklonio kuću, javili mnogi da pomognu. Među prvima "Gradsko zelenilo", koje će se pobrinuti za uređenje dvorišta, a projektanti će takođe besplatno napraviti plan šta treba popraviti.


USLOV I APEL

PRILIKOM darivanja kuće, Zoran, koji je radio u turizmu, imao je samo dva uslova. Prvi, da se kuća na Popovici nikada ne proda, a drugi - da se na ulazu postavi skromna ploča kako bi se znalo da je to dar njega i njegovog oca Jovana.

Zoranova supruga Sofija apeluje na državu da se u ovom slučaju odrekne PDV-a i taksa, kako NURDOR ne bi zbog toga imao trošak.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)