Zmajevi, čarobnjaci, novogodišnje jelke, dinosaurusi: 300 naj-torti koje zaustavljaju dah, a sve idu nezbrinutoj deci (FOTO/VIDEO)

Ana VOJINOVIĆ

10. 11. 2019. u 20:12

Змајеви, чаробњаци, новогодишње јелке, диносауруси: 300 нај-торти које заустављају дах, а све иду незбринутој деци (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Vojislav Danilov

Tradicionalna akcija Fondacije humanosti "Večernjih novosti" održana 30. put

CENTRALNI hol "Delta sitija" u nedelju je bio stecište najslađih i najoriginalnijih poslastica. Jubilarni, 30. put zaredom, održana je tradicionalna akcija Fondacije humanosti "Večernjih novosti" - "Naj-torte".

Ove godine, u manifestaciji je učestvovalo više od trista naših čitalaca, koji su s velikom pažnjom i puno ljubavi napravili torte za mališane iz prihvatilišta i domova za nezbrinutu decu u Beogradu i Pančevu. Kao i do sada, sve slatke đakonije podeljene su klincima i klincezama o kojima nema ko da brine.

Učesnici iz skoro svih delova Srbije, pa Crne Gore i Republike Srpske, bili su veoma maštoviti. Na štandovima se šarenelo pravo kraljevstvo torti. Bilo je nezaobilaznih junaka iz omiljenih crtanih filmova, zatim životinja, dinosaurusa, novogodišnjih jelki... Naši čitaoci su bili izuzetno maštoviti, pa su se na stolovima izdvajale dosta neobične kreacije poput uspavanog meseca, čarobnjačkog šešira sa zvezdicama, torte u obliku cipela, ili konobara koji služi šampanjac, zmaja sa velikim krilima...

Manifestacija je, po običaju, bila takmičarskog karaktera. Pred stručnim žirijem - koji su činile Lidija Obradović, predsednik UO Fondacije humanosti "Novosti", Sanja Stanojević, iz Unije žena "Cepter", Gordana Đorić, iz Udruženja poslovnih žena "Avenija" iz Gračanice, i devojčica Milica Mandić - bio je nimalo lak zadatak da odabere najbolju tortu.


Ovogodišnji pobednik je Vesna Atković iz Rume, koja je napravila najveću i najoriginalniju tortu sa lutkicama, medvedićima i kutijama za stvari i nakit.

- Učestvujem već 15 godina u ovoj jedinstvenoj akciji "Novosti" koja odiše humanošću. Kad smo pretprošle godine otišli u Sremčicu da odnesemo deci torte, među njima je bila jedna baš velika torta, pa su se mališani njome toliko oduševili. Zato je moja želja ove godine bila da napravim veliku tortu i da ih obradujem - kaže prvoplasirana Vesna Atković.PROČITAJTE JOŠ - HUMANITARNA AKCIJA "NOVOSTI": Torte filovane ljubavlju

Tanja Jovanović iz Kučeva, majka troje dece, pripremila je veliku tortu u obliku kengura i - osvojila drugo mesto.

- Najviše volim da pravim torte u obliku životinja. Privukla me je akcija zbog dece kojoj se torte poklanjaju, kao i da bih isprobala svoju novu umetnost, pošto nemam ideju kome bih napravila ovako lepu tortu - rekla je, za "Novosti", Tanja.

PROČITAJTE JOŠ - Fondacija humanosti darivala štićenice doma u Izvoru: Pomoć manastiru u pravom trenutku

Treće mesto osvojila je Valentina Đorđević, a njena kreacija zove se "Ljubav u Beogradu". Napravila je znamenitosti naše prestonice - Kalemegdan, Adu, Hram Svetog Save, a na samom vrhu dvoje zaljubljenih. Kaže da je tortu pripremila prethodnog dana, a najveći posao je bilo pravljenje figurica, što je trajalo desetak dana.

Poslastice su dugo i brižiljivo spremale novinarke sa Kosova - Aleksandra Rakić, Jelena Đorđević, Snežana Perić Bogdanović i Zorica Toka Jazović, i na taj način pokazale da i u njihovom kraju postoje dobri ljudi koji misle na decu bez roditeljskog staranja.

Jubilej je proslavila i Ljiljana Ćosić, naša čitateljka koja već 30 godina sprema torte za mališane, i tom prilikom joj je dodeljena specijalna nagrada u vidu putovanja za dvoje u Budimpeštu. Dodeljeno je ukupno 30 nagrada, a donatorima su uručene zahvalnice, jer dugi niz godina podržavaju našu akciju.

PESMA "JUBILEJ"

LjUBICA Stefanović iz Zemuna, povodom jubilarne, tridesete godine, koliko traje humanitarna akcija "Naj-torte", napisala je specijalnu pesmu sa nazivom "Jubilej". Stihovima je poručila da je humanost jedna lepa stvar i da nam je to od boga dar, jer jedna torta nas ne košta puno, a deci znači mnogo.

PRIVUKLE PAŽNjU

VELIKU pažnju posetilaca "Delta sitija" tokom dana privukle su "Naj-torte". Sugrađani su prilazili i zaustavljali se pored štandova kako bi bolje videli neobične poslastice i napravili što lepšu fotografiju.

Štićenici doma za nezbrinutu decu uživali u slatkim kreacijama


Vesna Atković iz Rume napravila je najlepšu tortu
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sandra

10.11.2019. 21:39

Bravo za ove divne zene koje su sa ljubavlju i strpljenjem radile torte radi djecijeg osmjeha. Prelijepa manifestacija i da ih slicnih sto vise bude.