AKO se šestarom na karti Srbije traži njen centar, igla "bode" približno u atar Božurnje, sela koje kraljevsku varoš Topolu "ušuškava" sa jugozapada. Kada bi se gledao avionski snimak krajolika od Topole ka Kragujevcu u mesecu maju ili junu, videlo bi se da se polja sa vinskim čokotima i sa plavim plodovima bukvalno naslanjaju jedna na druga.

PROČITAJTE JOŠ - Borovnice iz Grocke na trpezi i u Dubaiju

Do 2015. borovnica kraj Topole nije bilo. Godinu ranije, Časlav Maksimović, nekada bankar i broker u Los Anđelesu, zasadio je u Božurnji prvi hektar. Kako veli, više da animira sinove, blizance Luku i Marka. Dvojica sedamnaestogodišnjaka tada su još "vagala" čime bi da se bave. Upisali su naredne godine Poljoprivredni fakultet.

PROČITAJTE JOŠ - Borovnica leči kisela zemljišta

- Iz Kalifornije smo došli neku godinu ranije. Tamo sam 33 godine radio u bankarstvu i na berzi, a tri godine potom u Hongkongu. Nisam mislio da krećem u nešto novo u našoj Srbiji, ali desilo se - priča Časlav. - Poznavao sam neke ljude iz Oregona, iz firme "Fol Krik", najvećeg proizvođača sadnica borovnica na svetu, i to mi se učinilo kao zgodan početak. Danas malo radim. Igram tenis, plivam, jer sam i bazen i teniski teren napravio na plantaži. Šta da kažem, zavoleo sam preko Atlantika američku "dekadenciju".

Porodica Maksimović danas ima pet hektara pod borovnicom. Njihove plantaže "grle se" sa kraljevim vinogradima i Vinarijom Karađorđevića. Pečat nestvarnoj lepoti šumadijskih brežuljaka daje Crkva kralja Petra, koja stražari iznad, na Oplencu, a još oko 45 hektara bobičastog voća niklo je u okolini.

Udruženje proizvođača "Šumadijska borovnica" čije su organizovanje inicirali "Amerikanci iz L. A.", danas ima nekoliko desetina proizvođača sa oko 200.000 sadnica. Imaju hladnjače, Centar za kontrolu kvaliteta i pakovanje i svi, skoro sve sa plantaža - izvoze u Holandiju.

Marko i Luka Maksimović danas


Marko i Luka Maksimović sa fudbalskom legendom Borom Milutinovićem koji ih je krstio

A minulog vikenda u Božurnji smo sreli i "glavne borovničare" Marka i Luku (23). Došli su na vikend iz Holandije. Od septembra su tamo na obuci u firmi "ABB Grovers". Holanđani na proleće treba da presele jedan veliki pogon za preradu kod Božurnje, a "neko bi trebalo da vodi posao".

- Lepo je u Holandiji - kažu momci, i dodaju:

- Uželeli smo se civilizacije!

Objašnjavaju kako im protiče radni dan Holandiji, od 9 do 17, a često i mnogo duže.

- Program "ABB Groversa" koji prolazimo podrazumeva obuku za rad sa mašinama, zatim, poslovi na kontrolama borovnice i sortiranje - kaže Luka. - "Grovers" je najveći proizvođač i distributer borovnice u Evropi, a pogoni su im na granici sa Nemačkom.


"Šumadijska borovnica" dovodi iz Holandije najvećeg evropskog proizvođača ovog voća

Marko "daje" i borovnica-biznis računicu:

- Za hektar pod zasadom prosečna ulaganja su 50.000 evra, ili za manje parcele - 8,5 evra po zasadu. Plod rađa od druge godine, prosečno 20 tona na hektaru, što je ukupni prihod od 100.000 evra, pošto se kilogram borovnice plaća pet evra. Troškovi obrađivanja, prihrane i branja su 15 odsto od prihoda. Ar zemlje na padinama oko Topole ide od 5.000 evra...

- Nismo pogrešili što smo iz rodnog Los Anđelesa došli u Topolu - uglas odgovaraju braća.

- Srbija za Kaliforniju može da bude Holivud - tvrdi Luka.

Zatim veselo opisuje radni dan svog oca:

- Kada ustane, ode u teretanu i vraća se sa novinama. Posle čitanja, uglavnom telefonira, a zatim se "zanima" kobilom Leposavom. Po podne sedne na "harli" ili u terenac, da obiđe "parohiju", a predveče svira klavir. Kada sedne za dirke, Leposava prilazi, gura glavu kroz prozor i sluša koncert. Tata voli da svira "Bluberi hil"...

POBEDITI SISTEM

ČASLAV Maksimović u Kaliforniju je otišao po završetku fakulteta 1974. i, kako kaže, imao je sreće da se zaposli u jednoj od najvećih banaka u L. A. Dogurao je do "vajsprezidenta". Iz klasičnog bankarstva otišao je na berzu, gde je i završio karijeru kao broker. Novac je tri godine zarađivao i na hongkongškom tržištu deonica. Klavir mu je hobi. Još u Beogradu sedamdesetih svirao je po klubovima, a nastavio je u Kaliforniji.

- Spakovao sam se iz Amerike kada sam video da je došlo vreme u kome "sistem" može da me pobedi. Odnosno, da nije daleko čas kada ću početi više da trošim nego zarađujem. Uz to, i deca je trebalo da krenu u srednju školu i na fakultet. Ovde je obrazovanje sjajno. Kada imate kapital - nije problem zarada. Ja polako izlazim i iz posla sa borovnicom. Na deci je - završava Časlav.