JOŠ jednom je "pao" atraktivni kanjon Nevidio (1,7 km), nadomak Šavnika. Ovog puta pod nogama Nikšićanina Marka Blečića, koji je ovih dana "proleteo" kroz divlju lepotu kanjona uvodeći tako novu disciplinu za hrabre i odvažne avanturiste, zaljubljenike u ekstremne sportove. Brzim hodom, negde i trčeći, prolazio je kroz useke, gazio suve i klizave stene, plivao u virovima Komarnice, prolazio terenom punog raznih opasnosti i rizika. I celu deonicu, koja se inače prolazi za nekoliko sati, pregazio za rekordnih 39 minuta!

Pročitajte još: Od Zvezdarske šume preko stratosfere do Grocke: Pogledajte kako je Srbin fotografisao Zemlju iz svemira (FOTO)

- Do sada niko to nije pokušao, pa sam rešio da se i u toj disciplini oprobam - kaže, za "Novosti", Blečić, prekaljeni vodič kroz Nevidio, profesor fizičke kulture i član prve crnogorske ekspedicije koja je osvojila Mont Everest. - Tog dana nisam imao gostiju, a prethodnog mi je ostao foto-aparat u kanjonu, pa sam po njega pošao i rešio da kroz kanjon prođem što brže budem mogao.

NAŠ sagovornik u dušu poznaje kanjon, kroz koji je samo u minule tri-četiri sezone prošao oko 500 puta!

- Svake godine kanjon se menja i uvek pre početka turističke sezone kada se očekuje najezda avanturista ja i moji prijatelji krenemo u "čišćenje" kanjona Nevidio. Tokom zime lavine donesu razne predmete tako da ga moramo osloboditi viška tereta. Obično u to vreme reka je nabujala zbog otapanja snega, uzmem ronilačku opremu i ronim celu deonicu kako bih se uverio u bezbednost kanjona - priča Marko Blečić, o čijem podvigu se uveliko priča u Nikšiću i Crnoj Gori, dok mu na društvenim mrežama prijatelji šalju poruke divljenja.

Crnogorski Kolorado, kanjon Nevidio ili Neviđbog, kako ga narod zove, zabačen u drobnjačkim vrletima, opirao se ljudskoj stopi sve dok 1. avgusta 1965. godine nije "pao" pred grupom nikšićkih planinara "Javorka" - Miloša Bojanovića, Boška Vulanovića, Steva Vujičića, Ratka Gage Lučića, Nikole Šunje Mrvaljevića, Pavla Vučurovića, Božidara Frinja Kontića i Miodraga Kovačevića. Predao se Nevidio, a da pritom svoj poraz nije naplatio nijednim ljudskim životom.


Foto Arhiva "Novosti" Crnogorski Kolorado


Mada su mnogi od davnina pokušavali, niko pre ovih hrabrih ljudi nije uspeo da prođe divljim kanjonom o kom je ispredano bezbroj predanja i čudnih fantastičnih priča. Ako bi se u kanjon okliznulo jagnje ili goveče, nestalo bi bez traga i glasa. Nevidio je progutao i nekog pastira Gala, pa je ljudima samo ostalo da to mesto nazovu Galov mramor. Kada su daleke 1965. Nikšićani za sobom ostavili "vrata" kanjona, celim putem su se pitali da li su to, u stvari, vrata pakla ili raja...

PRVI POKUŠAJ 1957. GODINE

Prvi organizovaniji pokušaj osvajanja kanjona Nevidio izvela je 1957. godine ekipa beogradskog "Geozavoda", nameravajući da ga istražuje za potrebe hidroenergetskog sistema "Gornja Zeta". Sedam godina kasnije u kanjon je pošla ekspedicija sastavljena od članova planinarskih saveza Crne Gore i Srbije, grupe saradnika beogradske RTV i "Filmskih novosti", kao i novinari. Akcijom je rukovodio speleolog dr Jovan Petrović, profesor Beogradskog univerziteta. Visok vodostaj, nedostatak opreme, brojnost ekipe bili su razlozi neosvojivosti kanjona, ali samo do naredne 1965. godine i pohoda Nikšićana.