Bila je zatvor i groblje SS-ovaca: Obnavlja se poslednja carska palata Nikolaja Drugog (VIDEO)

Tanjug

sreda, 06. 11. 2019. u 23:45

Била је затвор и гробље СС-оваца: Обнавља се последња царска палата Николаја Другог (ВИДЕО)

Free Images Pixabay

Aleksandrova palata, poslednji dom ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove porodice pre nego su streljani ponovo će biti otvorena za javnost sledećeg leta, nakon obnove vredne više miliona dolara
Aleksandrova palata, poslednji dom ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove porodice pre nego su streljani ponovo će biti otvorena za javnost sledećeg leta, nakon obnove vredne više miliona dolara, objavile su ruske vlasti.

Ova palata je među najboljim radovima talijanskog arhitekta Đakoma Kvarengia, izgrađena je krajem 18. veka za cara Aleksandra Prvog, a 1905. postala je stalna rezidencija poslednjeg ruskog cara. Smeštena je na rubu bivše carske prestonice Sankt Peterburga, a obnova je počela 2012.

Za javnost je potpuno zatvorena posle tri godine. Prve prostorije koje će opet biti otvorene za javnost su sobe cara i carice i carsko kupatilo dizajnirano u mavarskom stilu.

Aleksandrova palata posebno je mesto, kaže Olga Taratjanova, direktorka muzeja u Carskom selu i objašnjava da je izgrađena isključivo za privatni život carske porodice.

Za razliku od drugih palata, u Carskom selu gde su bili letnjikovci Romanović, Aleksandrovu palatu nisu uništili nacistički vojnici tokom Drugog svjetskog rata. Služila im je kao vojno zapovedništvo i zatvor. U dvorištu je bilo groblje SS-ovaca.

Iz ove su palate car Nikolaj i njegova porodica proterani u Tobolsk u Sibiru u avgustu 1917. godine. Kasnije su svi odvedeni u Jaketerinburg gde su ih pogubili boljševici.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije