Škola iza rešetaka: Ređaju petice dok izdržavaju kaznu

Branka Borisavljević

03. 11. 2019. u 20:02

Школа иза решетака: Ређају петице док издржавају казну

Petar Kojić drži predavanje zatvorenicima / Foto V. Danilov

Učitelj Kojić ponosan na prvu generaciju "osnovaca"

ŠKOLA za osnovno obrazovanje odraslih "Đuro Salaj" otvorila je prošlog septembra izdvojeno odeljenje u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu. Ekipa "Novosti" prisustvovala je času matematike u ovom KPZ, koji je u javnosti poznatiji kao "Nova Skela". Prostorija u kojoj se održava nastava, nalik je učionici u svakoj školi. Na zidu je tabla, a osuđenici sede po jedan u klupi. Diploma koju će dobiti ne nosi oznaku KPZ, niti se navodi da je stečena tokom izdržavanja kazne, kako bi se sprečila stigmatizacija i obezbedio lakši put ka tržištu rada.

Prema rečima Aleksandra Vićentijevića, službenika u KPZ, u ovoj ustanovi kaznu izdržava i 45 osoba bez završene osnovne škole, što je oko 13 odsto od ukupnog broja osuđenika. On ističe da je prijavljivanje kandidata za sticanje osnovnog obrazovanja na dobrovoljnoj osnovi. Nastava je u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, svim danima osim srede.

- Više od 60 odsto osuđenika koji nisu stekli osnovno obrazovanje, pohađa školu - kaže Vićentijević. - Prvi ciklus je završilo 12 ljudi, koji su prešli u drugi. U septembru ove godine, u klupe je selo još 15 osuđenika. Na podizanje motivisanosti da steknu osnovno obrazovanje, u velikoj meri su uticali vaspitači. Cilj nam je da se u narednih godinu dana i preostali osuđenici motivišu da započnu sa obrazovanjem.


PROČITAJTE JOŠ:
Maksimalni zatvor samo na papiru!

Naš sagovornik ističe da je rad sa osuđenicima regulisan Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i Pravilnikom o tretmanu, programu postupanja i razvrstavanju, koji se određuje za svaku osobu posebno.

- Još u prijemnom odeljenju, Služba za tretman procenjuje individualne potrebe, kapacitete za promenu i stepen rizika osuđenog za ponavljanje krivičnog dela - objašnjava Vićentijević. - Na osnovu toga se utvrđuje i primenjuje individualizovani program.

Vićentijević naglašava da je osnovni cilj ovakvog obrazovanja resocijalizacija i reintegracija osuđenika u društvu. Služba tretmana sa osuđenicima obavlja individualno-savetodavni rad, prati ih, motiviše i ocenjuje. Praktikuje se i grupni rad, koji podrazumeva specijalizovane programe za odvikavanje od droga i alkohola, kontrolu besa...

Foto Ž. Knežević

U KPZ je organizovan i kurs digitalnog opismenjavanja, koji je 60 osuđenika uspešno završilo. U planu je da se u narednom periodu uspostavi saradnja sa sertifikovanom školom za obuku na računaru. Među osuđenicima je oko 50 zainteresovanih za školu stranih jezika, tako da bi i ona uskoro trebalo da se otvori u ovom zatvoru.

Učitelj Petar Kojić, posle godinu rada sa mališanima u osnovnoj školi, dobio je ponudu da drži nastavu u zatvoru. Kaže da se nije mnogo dvoumio, pošto voli izazove. Iako mu je u početku bilo, možda, malo neobično, brzo se privikao...

- Bio sam iznenađen koliko su osuđenici poslušni i motivisani za učenje - priča Kojić. - Naišao sam na neverovatno visok stepen njihovog poštovanja, a ja im tako i uzvraćam. Izuzetno su primerni, traže domaće zadatke. Više nego zadovoljan sam postignutim uspehom prve generacije. Prosečna ocena je 4,05, tri osuđenika su bila odlična, dva dobra, dok su ostali postigli vrlo dobar uspeh.

Kojić kaže da tokom godinu dana nije zabeležen nijedan incident i ističe odličnu saradnju sa upravom KPZ i vaspitačima. Drži se blok nastava 30 plus 30 minuta, posle koje je pauza od 15 minuta. Radi se po nastavnom planu i programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, po kome se diploma osnovne škole stiče za tri godine. n


KROJAČKA RADIONICA

VIŠE od godinu dana u KPZ postoji krojačka radionica, koja ima i svoj brend - "Super nova". Osuđenici, koji su prethodno prošli obuku, šiju sportske torbe, rančeve, futrole za ribolovački pribor i naoružanje, a prave i ukrasne kutije za nakit od drveta, koverte i fascikle. Takođe, u zatvoru postoje i mnoge sekcije - dramska, literarna, slikarska, maketarstvo, duborez, sportske aktivnosti... Na takmičenjima kazneno-popravnih zavoda, osuđenici iz Beograda osvojili su nagrade, a mogu se pohvaliti i prvim mestom na literarnom konkursu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije