IAKO smo nezaštićeni, ja se ne plašim. Ovde sam rođen, ovde živim, ovde su grobovi moje familije i sve što imam. A to što mladi Albanci pišu grafite i žele da šire mržnju, mene ne dotiče. Oni samo sebe truju time.

Stojan Dančetović (64) iz Babinog Mosta, u jednoj od prvih kuća na ulazu u selo, nadomak Doma kulture i Osnovne škole "Milan Rakić", ne haje mnogo što su u noći između srede i četvrtka, kako kaže, najverovatnije mladi i obesni Albanci ispisali grafite sa natpisom "UČK" na zgradi Doma kulture nadomak škole. Sa suprugom, sinom i dve unučice kaže da iz svog sela ne želi da ide.

U prilog njegovim rečima svedoči i uređeno dvorište puno cveća, ali i dvospratna kuća u koju nas poziva. I dok pojašnjava da je stekao penziju radeći u Elektroprivredi Kosova, odnosno "Javnim kopovima", Stojan kaže da se često nervira kada pomisli na raseljene Srbe koji se ne vraćaju svojim domovima na Kosmetu. Uveren je da tamo gde su bili u većini, Srbi nisu morali da odlaze, baš kao ni iz Babinog Mosta, u kojem sada živi oko 800 meštana, a bilo ih je više od hiljadu. Žao mu je, kaže, kada čuje da Srbi iz svojih bogatih sredina na Kosmetu odlaze u raseljeništvo da budu sirotinja, a njihova plodna zemlja vapi za obradom.

- Znam da je posebno mladima teško bez posla, ali mislim da se za to treba naći neka strategija kako bi se oni zadržali - zaključuje naš sagovornik. Albanci koji su proteklih meseci pljačkali stoku i ostalu imovinu meštana, po pravilu, kao i ranije u istim slučajevima, nikada nisu otkriveni.

Da se u ovom većinski srpskom selu pokraj Laba i Sitnice i nadomak magistralnog puta Priština - Kosovska Mitrovica osećaju nezaštićeni, govore nam i drugi meštani. Najviše strahuju zbog stotinak đaka. Mališani koje zatičemo na velikom odmoru, na pitanje da li se plaše Albanaca, odmahuju glavom. Glavna ulica sela koje se nalazi nedaleko od Termoelektrane "Obilić" u prepodnevnim satima je uglavnom prazna. Žitelji Babinog Mosta bave se ratarstvom i povrtarstvom, a neke od njih zatičemo pokraj magistrale, gde u džakovima prodaju povrće. Kažu da je paprika iz Babinog Mosta najbolja.


Stojan Dančetović sa sinom


- Ko i zašto da napusti ovo plodno tle? Zato što tako Albanci žele? Svako na ovom svetu mora imati pravo na izbor i da živi onako kako želi, a pre svega gde želi - govori nam žena ispred jedne od nekoliko prodavnica u selu. Kaže da je grafiti sa natpisom tzv. Oslobodilačke vojske Kosova nisu uplašili i da sa porodicom namerava da ostane u svom selu, gde je i rođena.


PROČITAJTE JOŠ - „NOVOSTI" SA SRBIMA U NOVOM BRDU: Uzimaju nam zemlju, sad bi i istoriju


- Ni ja ni moja sestra nismo mrdale nikuda iz sela ni kada je bilo najteže 1999. godine, niti kasnije, tokom martovskog pogroma. Ne želimo da napuštamo roditeljske kuće ni po cenu života! - kaže nam Vanka Mihajlović, dok uređuje pomoćni objekat u jednoj od kuća na samom kraju sela.

Sestre Mihajlović


SPONA IZMEĐU GRAČANICE I MITROVICE

BABIN Most je prvo veće srpsko selo koje se nalazi u tzv. središnjem delu Kosmeta, svojevrsna spona Srbima između Gračanice i Mitrovice i prvo srpsko selo na putu od Merdara ka Mitrovici. U njemu živi oko 750 Srba od 2.200, koliko ih je ostalo u opštini Obilić. Srba ima i u selima Grace, Prilužje, Plemetina, Janina Voda i Crkvena Vodica.


PROČITAJTE JOŠ - SRBI IZ NOVOBRDSKE OPŠTINE: Priština prisvaja srpsku baštinu, jer nema ništa svoje


DENIĆ ZATRAŽIO VEĆE PRISUSTVO POLICIJE

ZBOG najnovijih provokacija Albanaca koji su u noći između srede i četvrtka na objektu Doma kulture i nekoliko kuća napisali grafite "UČK" predsednik privremenog organa opštine Obilić Nenad Denić zatražio je veće prisustvo kosovske policije u selu. Po njegovim rečima, grafiti su ispisani sa ciljem da se zastraše meštani, zbog čega smatra da kosovska policija koja je nadležna za bezbednost mora da ih zaštiti.